Bylinky, ktoré zlepšujú trávenie

Bylinky, ktoré zlepšujú trávenie

Z času na čas nám niektoré jedlá jednoducho „nesadnú“. Následne pociťujeme bolesť žalúdka, trápi nás nafúknuté brucho či plynatosť. Ktoré bylinky pomôžu?

Mäta prieporná
Svieža mentolová vôňa mäty je nezameniteľná. Lahodná chuť a aróma však nie sú jej jedinými prednosťami. Siahnite po nej vtedy, keď vás trápi plynatosť a kŕče spôsobené konzumáciou ťažkých alebo nevhodne skombinovaných jedál.

Čakanka obyčajná
Čakanku môžeme nájsť v nápojoch, ktoré sú určené ako náhrada kávy. Obsahuje mnoho prospešných látok, najznámejšou z nich je inulín (vláknina). Ďalej sa z tejto liečivej rastliny pripravujú čaje, ktoré prinášajú úľavu pri tráviacich ťažkostiach, žlčníkových problémoch a tiež podporujú chuť do jedla.

Rebríček obyčajný
Vňať a kvety rebríčka obyčajného sú výbornými prostriedkami na uľahčenie trávenia, majú výborné účinky na žalúdok i pečeň. Rebríček znižuje krvný tlak a horúčku. Používa sa aj zvonku, napríklad pri gynekologických problémoch či hemoroidoch vo forme sedacieho kúpeľa. Okrem toho urýchľuje hojenie rán.

Nechtík lekársky
Kvety nechtíka lekárskeho sú nezameniteľné. Zbierajú sa za slnečného počasia, pretože vtedy obsahujú najviac prospešných látok. Nechtíkový čaj ocenia všetci tí, ktorí majú ťažkosti s kŕčovými žilami a trpia ochoreniami žalúdka a čriev. Zápar pite i vtedy, ak potrebujete prečistiť krv. Nechtíková mať skvelo hojí rany či popáleniny.

Medovka lekárska
Poznávacím znakom medovky lekárskej je citrónová vôňa. Táto liečivá bylina má široké spektrum pôsobenia. Jej vlastnosti oceníte pri bolestivej menštruácii či nachladnutí. Samozrejme, je vynikajúcim prostriedkom na podporu trávenia i chuti do jedla. Úľavu prinesie aj pri žlčníkovej kolike.

Bazalka pravá
Bazalka je výbornou voľbou nielen na dochutenie šalátov, mies či jedál, ktoré obsahujú paradajky. Používa sa buď čerstvá, alebo sušená. Je pomocníčkou vo chvíľach, keď človeka trápi nadúvanie, kŕče či bolesť žalúdka. Dokonca prináša úľavu aj pri hnačke.

Materina dúška
Dúška materina je v našich končinách veľmi známou a hojne sa vyskytujúcou liečivou bylinkou. Používa sa pri širokom spektre zdravotných problémov. Okrem toho, že pomáha s trávením, aj upokojuje. Využiť je tiež možno pri bolestiach hlavy, ochoreniach dýchacích a močových ciest. Poradí si aj s črevnými parazitmi.

Rumanček kamilkový
Kvietky rumančeka kamilkového sa používajú na prípravu čaju alebo obkladov. Pri vnútornom použití si poradí so žalúdočnými a črevnými problémami. Siahnite po ňom i vtedy, keď ste v strese alebo pociťujete úzkosť. Ak ho použijete na drobné rany či popáleniny, rýchlejšie sa zahoja a je menšia pravdepodobnosť, že po nich zostanú jazvy.

-m-