Letné šaláty, ktoré vám okrem osvieženia dodajú aj bohatú dávku vitamínov

Letné šaláty, ktoré vám okrem osvieženia dodajú aj bohatú dávku vitamínov

Letné šaláty sa každým rokom tešia väčšej obľube, a to nielen vďaka čerstvosti sezónnych surovín, ale slová chvály si vysluhujú predovšetkým recepty s ingredienciami priamo zo záhrady. Okrem výnimočných chutí tak na vás čaká aj hromada zdravotných benefitov.

Nakrájať, zmiešať a servírovať

Významnou výhodou, ktorú ocenia predovšetkým tí, ktorým kulinárske umenie neučarovalo, je nielen časová nenáročnosť, ale aj jednoduchosť v rámci príprav šalátov. Väčšina receptov sa totiž sústreďuje na výber čo najpestrejších surovín a postup zvyčajne pozostáva len z niekoľkých krokov, ktoré nie sú nijako náročné na zvládnutie. Príprava ovocno-zeleninových šalátov spočíva prakticky len v základnom očistení a krájaní dostupných kúskov a finálny výsledok prichádza po ich dôkladnom zmiešaní, prípadne po pridaní olivového oleja či nastrúhaného syra.

  • Šalát z červeného melóna a uhoriek

Červený melón je vhodné pokrájať na kocky, ale pozornosť viac uchvátia melónové guličky. Pri uhorkách postupujeme obdobne - po odstránení vrchnej šupy a tvrdých semienok ich pokrájame na ľubovoľne veľké kúsky. Zálievka pozostáva z olivového oleja, limetkovej šťavy, soli a korenia. Kúsky melóna a uhoriek premiešame spolu so zálievkou a na koniec môžeme pridať lístky mäty či nastrúhaný syr feta.
 

  • Kukuričný šalát

Kukurica sa síce neobjavuje v každej záhrade, ale za to v supermarketoch nie je ani zďaleka nedostatkovým tovarom. Kukuricu najskôr domäkka uvaríme a šúľok oberieme. Ku kukuričným zrnám pridáme nakrájané paradajky a uhorky, tiež možno šalát dochutiť petržlenovou vňaťou či pažítkou. Dokonale chuťovo zapadnú aj olivy a na zvláčnenie sa odporúča základný dresing.
 

  • Šalát s hruškami

Sladkosť a šťavnatosť hrušiek sa v tomto recepte spája s lákavou zálievkou zloženou z javorového sirupu, olivového oleja a octu. Hrušky je najlepšie nakrájať na tenké plátky, ku ktorým výsostne pasujú vlašské orechy a obľúbený syr feta. Pri tomto šaláte sa takisto neoplatí šetriť rukolou, s ktorou šalát ešte väčšmi pohladí chuťové bunky.

  • Mrkvový šalát s jablkami a hrozienkami

Očistíme 4-6 stredne veľkých mrkiev (približne pre 4 porcie) a k natenko nastrúhanej mrkve pridáme šálku sušených hrozienok. Pridáme jedno až dve (podľa preferencie) nastrúhané alebo nakrájané jablká a celú zmes môžeme dochutiť majonézou (80ml - 100ml). Chuťovo možno šalát doladiť ešte kúskami ananásu alebo ošúpaného pomaranča pre dosiahnutie mierne kyslastého a tropického výsledku.

  • Čučoriedkovo-špenátový šalát so slnečnicovými semienkami

Tento šalát je výrazne nabitý pestrými chuťami a málo okúsenými kombináciami. Pre štyri klasické porcie budeme potrebovať plnú šálku celých čučoriedok a 8 až 10 šálok špenátových lístkov. Do receptu môžeme podľa chuti pridať jedno nakrájané jablko a chuťovo zaujme zmes orieškov a slnečnicových semienok. Šalát zvláčnime piatimi čajovými lyžičkami balzamikového octu a nakoniec pridáme štipku soli a korenia.

Zuzana Bánska