Konzumácia rafinovaného cukru môže zvýšiť aj riziko vzniku obličkových kameňov

Konzumácia rafinovaného cukru môže zvýšiť aj riziko vzniku obličkových kameňov

Nadmerná konzumácia rafinovaného cukru je rizikom pre zdravie človeka. Podľa štúdie existuje ďalší dôvod, prečo to s jedením rafinovaného cukru nepreháňať.

Prírodný cukor v ovocí a zdravé sacharidy, pochádzajúce z celých zŕn či strukovín, sú neodmysliteľnou súčasťou zdravého jedálnička. Avšak príjem pridaného cukru je potrebné držať na uzde kvôli zvýšenému riziku vzniku rôznych ochorení.

Zdá sa, že nadmerný príjem rafinovaného cukru súvisí aj so vznikom obličkových kameňov.

Koľko cukru denne je v norme?

Odporúčaná denná dávka cukru pre dospelého človeka sa líši v závislosti od kontinentu či organizácie, ktorá odporúčanie vydala. Napríklad Svetová zdravotnícka organizácia radí, aby dospelí ľudia obmedzili príjem pridaného cukru na 5 až 10 percent celkového denného energetického príjmu, to je 25 až 50 g cukru denne. V prepočte ide o 6 až 12 čajových lyžičiek denne.

American Heart Association odporúča dennú dávku cukru v množstve 6 až 9 čajových lyžičiek.

Zdroj foto: freepik.com

Toto množstvo vyzerá na prvý pohľad veľkoryso. Problém je v tom, že pridaný cukor je vo väčšine vysoko priemyselne spracovaných potravín, a preto väčšina Slovákov prijíma nadbytok cukru v strave.

Nadmerná konzumácia cukru môže mať negatívne účinky na zdravie. Ide o zvýšené riziko vzniku nadváhy, obezity, inzulínovej rezistencie, cukrovky druhého typu, kardiovaskulárnych ochorení, zubného kazu a tak ďalej. Opomenúť nemožno skutočnosť, že nadbytok cukru v strave môže viesť aj k deficitu živín v organizme.

Zdroj foto: freepik.com

Rafinovaný cukor a obličkové kamene. Ako spolu súvisia?

Podľa vedeckých štúdií má neprimeraná konzumácia rafinovaného cukru vplyv aj na vznik obličkových kameňov z toho dôvodu, že cukor zvyšuje hladinu močoviny a kyseliny močovej. Práve tento faktor je zodpovedný za vznik obličkových kameňov.

Súvislosť medzi konzumáciou cukru a vznikom obličkových kameňov hľadali aj vedci z Číny a Švédska. Sústredili sa na vyhodnotenie údajov z prieskumu trvajúceho niekoľko rokov. V rámci analýzy hodnotili ľudí starších ako 20 rokov, ktorí v minulosti trpeli obličkovými kameňmi a zároveň boli ochotní poskytnúť informácie o konzumácii pridaných cukrov.

Analýzy sa celkovo zúčastnilo viac ako 28 000 ľudí v priemernom veku 48 rokov a to ženy i muži. Čo odborníci zistili?
Záver bol jednoznačný. Čím viac percent skonzumovaných kalórií pochádzalo z pridaných cukrov, tým bola vyššia prevalencia vzniku obličkových kameňov. Vedci zdôraznili, že ak chcete eliminovať riziko vzniku obličkových kameňov, je potrebné obmedziť príjem rafinovaného cukru.

Mirka