Dyspepsia: ako sa jej zbaviť?

Dyspepsia: ako sa jej zbaviť?

Dyspepsia je azda jednou z najrozšírenejších a najbežnejších porúch trávenia. Prejavuje sa pálením záhy, grganím, nadúvaním, bolesťou žalúdka, nevoľnosťou či pocitmi plnosti po jedle. Ak vás zaujíma, ako sa jej zbaviť, čítajte ďalej.

Za vznik dyspepsie môže byť zodpovedných viacero faktorov. Väčšinou ide o nezdravý životný štýl, ako napríklad nevhodné stravovacie návyky, vysokú úroveň stresu, nadmernú konzumáciu alkoholu či fajčenie.

V menšej miere býva spôsobená užívaním niektorých liekov alebo je spojená s nejakými inými zdravotnými ťažkosťami, ako je napríklad gastroezofageálna refluxná choroba, peptické vredy, gastritída, poruchy žlčníka a pankreasu či helikobakter pylori.  

Tipy, ako sa zbaviť dyspepsie

Dyspepsiou trpí množstvo ľudí na celom svete. Do značnej miery znižuje kvalitu života. Ako sa tohto problému zbaviť, alebo ho aspoň do značnej miery eliminovať?

V prípade dlhodobých ťažkostí je potrebné nájsť základnú príčinu a odstrániť ju. Pri občasných problémoch pomôžu napríklad pomocníci z prírody. Čo je dôležité?

Úprava stravovacích zvyklostí

Jednou z najdôležitejších oblastí pri riešení dyspepsie je úprava stravovacích zvyklostí.

  • Kľúčové je vyhnúť sa jedeniu veľkých porcií jedla. To znamená, že jesť radšej častejšie, ale v menšom množstve.
  • Treba eliminovať mastné a korenené pokrmy i tie, pri ktorých máte podozrenie, že vám spôsobujú dyspepsiu. Môže ísť, napríklad o kravské mlieko, kyslé potraviny či vysoko priemyselne spracované potraviny, ako údeniny, konzervované jedlá, fast food a podobne.

Zdroj foto: freepik.com

  • Pridajte do svojho jedálnička vlákninu a probiotiká. Vláknina je zastúpená v ovocí a zelenine, celých zrnách, orechoch či semenách. Probiotiká sú obsiahnuté vo fermentovaných potravinách. Ak jete málo vlákniny, zaraďujte ju do jedálnička pomaly a postupne, aby sa vám symptómy dyspepsie dočasne nezhoršili.
  • Naučte sa jedlo vychutnávať si. Doprajte si naň dostatok času a odložte mobil. Sústreďte sa iba na jedenie.
  • Nepite naraz veľké množstvá alkoholu a vyhnite sa tým druhom, ktoré vám nerobia dobre na trávenie.
  • Dajte si pozor na nadmerný prísun kofeínu, lebo môže byť príčinou dyspepsie.

Schopnosť zvládať stres

Pri väčšine zdravotných problémov zohráva veľkú rolu stres, a preto je aj z hľadiska eliminácie dyspepsie dôležité naučiť sa ho zvládať. Pomôže vám cvičenie, meditácia, všímavosť, hlboké dýchanie či venovanie sa koníčkom.

Zdroj foto: freepik.com

Zaradenie potravín a byliniek do jedálnička

Ak hľadáte rýchlu a účinnú pomoc pri symptómoch dyspepsie, uvarte si zázvorový čaj a vypite ho po dúškoch. Riešením je aj pridanie čerstvého zázvoru do jedla. Pomôže aj inhalácia zázvorového esenciálneho oleja.

Vynikajúcou bylinkou na trávenie ktorá má navyše priaznivý vplyv na duševné rozpoloženie, je mäta pieporná. Mätový čaj eliminuje nepríjemné príznaky dyspepsie a navodí vám príjemné pocity pohody a uvoľnenia.

Pri pálení záhy a nevoľnosti je vhodné siahnuť po banáne, ktorý je ľahko stráviteľný. Okrem toho obsahuje aminokyselinu tryptofán. Tá je prekurzorom serotonínu, teda hormónu dobrej nálady.

So zápalmi v tráviacom trakte si poradí aj kurkuma a to vďaka obsahu zlúčeniny s názvom kurkumín. Za vyskúšanie stojí aj artičokový extrakt, ktorý zoženiete v špecializovaných obchodoch.

Mirka