Máte tieto príznaky? Môže ísť o intoleranciu laktózy

Máte tieto príznaky? Môže ísť o intoleranciu laktózy

Laktózová intolerancia trápi nielen deti, ale aj dospelých. Prejavuje sa najmä nepríjemnými tráviacimi problémami.

Výskyt laktózovej intolerancie je na vzostupe. Za hlavnú príčinu jej vzniku je považovaný nedostatok enzýmu laktázy, ktorý spracováva laktózu, sacharid nachádzajúci sa v mliečnych výrobkoch.

Avšak vo väčšine prípadov platí, že fermentované mliečne výrobky, ako napríklad kefíry či jogurty, ktoré obsahujú živé kultúry nepríjemné symptómy laktózovej intolerancie nevyvolávajú. Dôvod je ten, že živé kultúry rozkladajú laktózu ešte pred konzumáciou. To znamená, že čím je pokrm dlhšie fermentovaný, tým je ľahšie stráviteľný.

Laktózová intolerancia môže byť spôsobená, napríklad genetickými faktormi, stavom čriev, starnutím, stresom i inými ochoreniami.

Aké sú príznaky laktózovej intolerancie?

Príznaky laktózovej intolerancie zahŕňajú:

  •     nadúvanie,
  •     plynatosť,
  •     bolesti brucha,
  •     nevoľnosť,
  •     hnačka,
  •     bolesť hlavy,
  •     migrény a
  •     akné.

Čo je dôležité, príznaky laktózovej intolerancie sa líšia od človeka k človeku. Avšak zvyčajne sa prejavia v rozsahu 30 minút až 2 hodiny. Pretrvávajúca neznášanlivosť laktózy sa prejavuje aj bolesťami hlavy, migrénou či vznikom akné.

Zdroj foto: freepik.com

Podstatné je nemýliť si laktózovú intoleranciu s alergiou na mlieko, ktorá je podstatne nebezpečnejšia. Alergia na mlieko predstavuje reakciu imunitného systému na bielkoviny nachádzajúce sa v mlieku a mliečnych výrobkoch. Prejavuje sa vyrážkami na koži, dýchavičnosťou a pod.

Tipy, ako riešiť laktózovú intoleranciu

Ak máte podozrenie na laktózovú intoleranciu, skúste si viesť potravinový denník. Do neho si zapisujte, čo ste skonzumovali a ako sa cítite. V prípade podozrenia na neznášanlivosť laktózy vyraďte mliečne výrobky a mlieko z jedálnička a odsledujte si, ako sa cítite. Okrem toho môžete vyskúšať, či tolerujete fermentované mliečne výrobky, poprípade kozie mlieko.

Zdroj foto: freepik.com

Ak máte laktózovú intoleranciu potvrdenú klinickými testami, nemáte inú možnosť, ako zmeniť stravovacie návyky a minimalizovať konzumáciu laktózy. To znamená, že do jedálnička zaradíte mlieko a mliečne výrobky bez obsahu laktózy alebo siahnete po rastlinných alternatívach.

Keďže mlieko sa nachádza v pestrej palete potravín, nevyhnete sa čítaniu etikiet. Je dôležité vyhnúť sa tým, v ktorých je zastúpené.

Samozrejme, v lekárni zoženiete doplnky stravy s obsahom laktázy, ktorá pomáha pri trávení laktózy. Pri ich užívaní sa riaďte príbalovým letákom. Pri laktózovej intolerancii je potrebné dbať aj na prísun probiotík.

Každý z nás je jedinečný, a teda má aj inú úroveň neznášanlivosti laktózy. Tým pádom je možné, že určité množstvo laktózy dokáže tolerovať bez nepríjemných symptómov.

Mirka