Najsilnejší peľový alergén breza útočí

Najsilnejší peľový alergén breza útočí

Najsilnejší a najvýznamnejší peľový alergén je breza. Spoľahlivo vždy udrie na jar a jej vrchol býva v prvej polovici apríla. Priebeh peľovej alergie však značne závisí od počasia. Tohtoročné rekordne teplé počasie vo februári urýchlilo nástup jari a kvitnutia rastlín a to aj viac ako dva týždne. Ak je v čase kvitnutia brezy chladnejšie a viac prší, priebeh alergie býva miernejší, pretože v ovzduší je menej peľových zŕn. Naopak slnečné a teplé počasie sa podpisuje pod závažné alergické príznaky - slzenie očí, opuchnutie tváre, ale aj upchatie dutín a silné výtoky hlienu. Vtedy je potrebné užívať lieky predpísané alergológom, ale aj pomáhať si Vincentkou.

Pozor na počasie, slnko prináša bolesť, dážď úľavu

Alergia na brezu je významným zdravotným obmedzením pre tých čo žijú v oblastiach s jej veľkým výskytom. Bohužiaľ pri veternom počasí sa peľové zrná roznesú na veľké vzdialenosti  a tak spôsobujú problémy aj tam, kde brezy nie sú, alebo ešte nie je ich čas kvitnutia. Naopak dážď ovzdušie prečistí a alergikom sa uľaví. Breza je nebezpečná aj svojimi skríženými alergiami s niektorými potravinami. Vyhýbanie sa potenciálne problémovým potravinám prináša zmiernenie rizika nežiaducich reakcií. Tí, čo trpia alergiou na brezu, ale aj ostatní alergici na pele, by mali byť pripravení a informovaní o možných rizikách a dostupných liečebných metódach. Tak môžu čo najlepšie zvládnuť náročnú sezónu.

Režimové opatrenia pre alergikov alergických na dreviny:

  1. Informujte sa o kvitnutí svojich alergénnych rastlín, keď je  riziko alergických reakcií najvyššie. 
  2. Znížte svoje vonkajšie aktivity, hlavne v období vrcholu peľovej sezóny, najmä počas suchých, veterných dní, keď je koncentrácia peľu najvyššia. Skráťte prechádzky v prírode. Alergikom sa odporúča umývať si vlasy a tvár po dlhšom pobyte vonku.
  3. Vyhýbajte sa alergénom, obmedzte vetrania a častejšie utierajte prach, používajte peľové filtre do okien aj pri rekuperačnom vetraní.
  4. Noste slnečné okuliare, alebo rúška, či masky na tvár s peľovými filtrami.
  5. Nepodceňujte situáciu a užívajte liečbu podľa pokynov svojho alergológa. K dispozícii sú moderné a účinné antialergiká a kvapky do nosa s obsahom kortikoidov.
  6.  Pravidelne si preplachujte nos  Vincentkou, alebo iným prostriedkom s morskou soľou. Naučte sa aj dychové cvičenia  na  uvoľnenie dýchacích ciest.

Spúšťači alergických reakcií

Alergia je neprimeraná odpoveď imunitného systému na podnety z okolia. Postihuje celý organizmus, nielen nos a sliznice. Alergická nádcha je zápal nosovej sliznice vyvolaný alergénom. Má tri základné prejavy – kýchanie, vodnatý výtok z nosa a jeho upchatie. Spočiatku nos, podnebie, hrdlo a oči len svrbia. Často sa k alergickej nádche pridruží aj postihnutie očí,  môžu sa zapáliť a opuchnúť očné spojovky a pribudnúť mierne zvýšené teploty a zvýšená únava. To všetko prináša zhoršenú kvalitu života, nekvalitný spánok i bolesti hlavy.

Alergickú sezónu začína vo februári lieska a jej sezóna trvá cca 50 dní. K nej sa pridáva jelša a potom breza (hlavný jarný alergén). V závislosti od rýchlosti nástupu jari sa nepriaznivé obdobie buď rozloží na dlhšie obdobie alebo sa sústredí do menšieho počtu intenzívnych dní. Prevaha peľov stromov v ovzduší trvá do mája až júna, potom nastúpia pele tráv. A tak na jar, keď sa väčšina ľudí teší z rozkvitnutej prírody, peľoví alergici zažívajú najťažšie obdobie v roku.

Ako nato s Vincentkou

Jan Šumšal, riaditeľ spoločnosti Vincentka, a. s., hovorí: ,,Na všetky druhy alergií existuje osvedčený pomocný podporný prostriedok, ktorý pomáha uľavovať od ich následkov, hlavne upchatého nosa. Je ním prírodná minerálna voda Vincentka, ktorá je 100% prírodným produktom. Pôvodom je to treťohorná zbytková morská voda obohatená o ďalšie minerály. Vincentka je vo všeobecnosti  práve preto taká účinná, že obsahuje to pravé zloženie minerálnych látok a oxidu uhličitého. Tieto vytvárajú nepriaznivé prostredie pre baktérie, rozpúšťajú hlieny, pomáhajú zvládať prejavy chorôb a pôsobia i preventívne. Prispieva k tomu i to, že osmolarita Vincentky je podobná osmolarite ľudskej krvi.“

Vincentka predovšetkým pomáha zlepšovať dýchanie. Dôležitú funkciu plní pri uvoľňovaní hlienov blokujúcich dýchacie cesty, dutiny a hromadiacich sa v hrtane, nose a priedušnici. Pomáha udržiavať fyziologickú čistiacu schopnosť nosovej sliznice, tým umožňuje optimálne fungovanie slizničnej imunity. Najľahšie sa aplikuje prostredníctvom nosového spreja.

V čase vrcholiacej alergie je dobré neustále so sebou nosiť hypertonický sprej Vincentka. Stačí pár krát streknúť, vyfúkať si nos  a dýchanie je voľné. Aj pre malé deti je neoceniteľným pomocníkom jeho variant - nosový sprej Junior, ktorý je  s menším tlakom a menšou veľkosťou aplikátora. Vincentku je tak možné použiť už u dojčiat. Tu je tu potrebná veľká opatrnosť pri aplikácii z dôvodu možného poranenia dieťaťa. Najlepšie je použiť ho v tesnej blízkosti nosa tak, aby sa nezasúval do nosovej dierky. Sprej je vhodný i pre tehotné ženy,“ vysvetľuje J.Šumšal.

Na čo ešte slúži

Vincentka zvlhčuje sliznicu celej nosovej dutiny a nosohltanu predovšetkým pri pobyte v prostredí s nízkou relatívnou vlhkosťou vzduchu, v priestoroch vykurovaných ústredným kúrením a v prostredí znečistenom prachovými časticami.

Vincentka sa pri každom z ochorení dýchacích ciest aplikuje určitým spôsobom. Vincentku NASALIS a plastovú kanvičku je najlepšie použiť pri problémoch s dutinami. Aplikácia Vincentky v spreji je zas vhodná do nosa, prípadne do hrdla, kloktanie Vincentky priamo z pohára alebo z fľaše je dobré na hrtan a hornú časť priedušnice. Aplikácia vdychovaním špeciálnymi inhalátormi je ideálna na dolné cesty dýchacie.

Vincentka  celkovým zložením hypotonickej kyselky s obsahom jodidov priaznivo ovplyvňuje obranyschopnosť v zmysle prevencie chronických bakteriálnych infekcií horných dýchacích ciest, chronickej rinitídy, sinusitídy a chronickej polypóznej nasopharyngitídy.

 

Viac je na : www.vincentka.cz