Klinčekový olej (nielen) na boľavé zuby

Klinčekový olej (nielen) na boľavé zuby

Esenciálny olej z klinčekov je známy hlavne svojimi anestetickými účinkami. Preto je skvelý na zmiernenie bolesti zubov či ďasien.
Bolesť zubov si vyžaduje návštevu stomatológa, no kým sa k nemu dostanete, môžete na zmiernenie bolesti použiť klinčekový olej. Použitie je jednoduché. Stačí ho lokálne aplikovať na postihnuté miesto, teda bolestivé zuby či zapálené ďasná. Vhodný je aj pre deti, ktorým práve rastú zúbky. Treba však dávať pozor, pretože je veľmi silný. Teda s používaním je vhodné začínať vo veľmi malých množstvách.

Pozitív klinčekového oleja je oveľa viac
Stopercentná silica je vhodná na vnútorné i vonkajšie použitie. Úľavu prináša napríklad pri tráviacich problémoch, hnačke, nadúvaní i kašli. Pri kašli je vhodný vo forme kloktadla. Na jeden pohár vlažnej vody zvyčajne postačia 4 kvapky silice. Kloktať treba minimálne 2 razy denne. Keďže má antibakteriálne, protizápalové a antiseptické účinky je vhodným prostriedkom na posilnenie činnosti imunitného systému. Používa sa aj na prečistenie krvi a celkovú detoxikáciu organizmu.

Bolí vás hlava a ste stále v strese? Potom skúste nakvapkať niekoľko kvapiek silice do aromalampy a relaxovať. Používa sa aj pri masážach, pretože podporuje pocity uvoľnenia. Klinčekový olej má zároveň stimulačné účinky na nervovú sústavu, čiže podporuje koncentráciu. Využíva sa aj pri ťažkostiach s nespavosťou. V tomto prípade nakvapkajte niekoľko kvapiek na vankúš či plátennú handričku.
Antiseptické vlastnosti ho predurčujú k tomu, že urýchľuje hojenie rán a drobných popálenín. Oceníte ho aj pri bodnutí hmyzom, pretože nielenže zmierňuje opuch, ale aj nepríjemné svrbenie. Využíva sa i ako repelent proti dotieravému hmyzu a dokonca i šatníkovým moliam. Je známy aj ako bojovník proti plesňovým ochoreniam nôh či proti vaginálnej mykóze.

Klinčekový olej a krásna pleť
Silica z klinčekov je vhodná aj pri problémoch s akné. Odporúča sa naniesť na postihnuté miesta tak, že ju zmiešate s krémom. Samozrejme, na dôkladne vyčistenú pleť. Využiť ho možno aj na spomalenie príznakov starnutia, teda redukciu vrások.

Silica je pomerne silná, preto je vhodné urobiť si vopred test znášanlivosti alebo silicu použiť spolu so základovým olejom (mandľový, kokosový), alebo používaným pleťovým krémom.

-m-