Datle pomôžu pri zápche i osteoporóze

Datle pomôžu pri zápche i osteoporóze

Hoci sa na pultoch v obchodoch vyskytujú bežne, stále si mnohí z nás neuvedomujú ich pozitívne účinky.
Sú zdrojom prospešných látok, ktoré pomáhajú bojovať s viacerými zdravotnými problémami. Pomôžu pri zápche, alergiách i anémii. A to nie je všetko. V akých prípadoch sa oplatí datle konzumovať pravidelne?

Sú prevenciou zápchy

Za nepravidelné vyprázdňovanie je zodpovedný hlavne nezdravý životný štýl. Teda konzumácia nevhodných potravín, nepravidelná strava, stres alebo nedostatok pohybu. Datle sú zdrojom vlákniny (6,7 gramu vlákniny v 100 g datlí), ktorá je v prevencii zápchy kľúčová. Datle môžete použiť v tomto smere tak isto ako sušené slivky. Namočte ich na noc do vody a ráno skonzumujte (aj s vodou).

Dodávajú energiu

Sušené datle obsahujú veľa jednoduchých sacharidov, preto sú výborným zdrojom energie napríklad v čase náročnej fyzickej aktivity. Okrem toho obsahujú vlákninu, vitamíny zo skupiny B, draslík, horčík, meď, mangán a ďalšie látky, ktoré sú pre organizmus prospešné.

Pomáhajú predchádzať osteoporóze

Rednutie kostí sa týka najmä žien v klimaktériu a vôbec ľudí vo vyššom veku. Dôležité je konzumovať vápnik, vitamín D a ďalšie látky, ktoré sú pre kosti dôležité. Podstatnú úlohu zohráva aj pravidelná pohybová aktivita, ktorá kosti posilňuje. Pre získanie pevných kostí sú dôležité aj mangán, selén, meď a horčík, ktoré sa nachádzajú práve v datliach.

Zabraňujú vzniku anémie

Anémia súvisiaca s nedostatkom železa trápi mnohých ľudí. Prejavuje sa zvýšenou únavou, nedostatkom energie a bledosťou. V datliach je zastúpené železo, ktoré je potrebné pri anémii dodávať do organizmu pravidelne, ideálne z prirodzených zdrojov.

Prospievajú nervovej sústave i srdcu

Pre správnu činnosť nervovej sústavy sú dôležité vitamíny zo skupiny B. Datle obsahujú aj draslík a nízke množstvo sodíka, čo je prospešné pre srdcovocievny systém.

Sú pokladom pre pokožku a vlasy

Datle sú zdrojom vitamínu A, vitamínov zo skupiny B, bielkovín a ďalších. Zvyšujú pružnosť pokožky a chránia pred predčasným starnutím. Vitamíny zo skupiny B sú nápomocné pri riešení kožných problémov a ťažkostí s lámavými, suchými a vypadávajúcimi vlasmi a krehkými nechtami.

Tipy na použitie

Datle sa hodia ako súčasť zdravej desiaty napríklad v kombinácii s orechmi. Možno ich pridať aj do sladkých pokrmov. Pudingy, koláče, ovocné šaláty či jogurty budú chutnejšie a zároveň výživnejšie. Vhodné je nimi obohatiť aj raňajšie ovsené vločky či celozrnné kaše. Používajú sa tiež na prípravu špecialít: podávajú sa spolu s mandľami alebo vlašskými orechmi alebo sa namáčajú do horkej čokolády.

-w-