Jicama je stvorená do šalátov

Jicama je stvorená do šalátov

Jicama (čítaj chikama) je exotická hľuza pôvodom z Mexika a Strednej Ameriky. Vo svojej domovine je veľmi obľúbená najmä v surovom stave – často sa podáva pokrájaná na prúžky, ochutená čili práškom, soľou a citrónovou šťavou. Vďaka svojej osviežujúcej, jemne sladkej chuti a chrumkavej konzistencii je ideálna práve do šalátov.

Jicama je v Mexiku považovaná za ovocie pokryté hnedou šupkou, ktorú treba pred konzumáciou odstrániť. V našej kultúre by sme ju na základe vzhľadu považovali skôr za zeleninu, pretože pripomína repu. Vo vnútri je jicama biela, disponuje charakteristickou chuťou pripomínajúcou sladké ovocie a oriešky. Jicama je v podstate hľuza, ktorá môže dosiahnuť hmotnosť niekoľkých kilogramov. Na konzumáciu sú určené plody s hmotnosťou okolo troch až štyroch kíl. Ostatné časti rastliny môžu byť pre človeka toxické.

Výživové hodnoty jicamy

Jicama, nazývaná aj mexická kvaka, je z hľadiska výživy veľmi prospešná. Obsahuje minimálne množstvo kalórií (38 kalórií na 100 gramov), veľa vlákniny, cenných antioxidantov a asi 90 percent vody. V prvom rade je jicama vhodná pre zlepšenie trávenia a odstránenie ťažkostí so zápchou.

V dnešnej dobe je pre zdravie človeka nevyhnutný vitamín C, ktorý je významným antioxidantom – bojuje proti voľným radikálom, chráni pred zápalmi a vírusmi. V 100 gramoch jicamy sa nachádza približne 30 percent odporúčanej dennej dávky tohto vitamínu.

Jicama obsahuje aj neveľké zásoby vitamínov skupiny B, ktoré podporujú činnosť nervovej sústavy, bojujú proti depresii a smútku. Horčík, meď, železo a mangán výživovú hodnotu jicamy len a len zlepšujú.

Pravidelná konzumácia jicamy môže pomôcť pri trávení, hydratácii organizmu a boji proti zápalom.

Ako jicamu pripraviť

Pred konzumáciou vždy dôkladne ošúpte hnedú šupku, ktorá je nejedlá. Dužina je pevná, šťavnatá a mierne sladkastá. Pred použitím je potrebné jicamu umyť a zbaviť šupky, ktorá je nejedlá. Následne môžeme plodinu variť, použiť na prípravu šalátov alebo ju ugrilovať či vysmažiť. Hodí sa k rozličným druhom mies. Veľmi chutné sú čerstvé šťavy.

Tipy na použitie:

  • Surová: nakrájaná na prúžky alebo kocky do šalátov.

  • Grilovaná: krátko opečená na grile pre jemne orieškovú chuť.

  • Restovaná: v stir-fry receptoch ako náhrada za vodnaté druhy zeleniny.

  • Ako snack: servírovaná s limetkou a čili.

Skladovanie: Jicamu uchovávajte v chladničke v papieri alebo v perforovanom sáčku. Takto vydrží čerstvá aj niekoľko týždňov.

Pozor! Konzumujte len hľuzu. Listy, kvety, semená a stonka rastliny obsahujú toxíny, ktoré nie sú vhodné na jedenie.

Jicama je stvorená do šalátov

Recept: Osviežujúci šalát s jicamou a limetkou

Ingrediencie:

  • 1 stredne veľká jicama

  • 1 červená paprika

  • 1 uhorka

  • šťava z 2 limetiek

  • 2 PL olivového oleja

  • soľ a čierne korenie podľa chuti

  • hrsť nasekanej čerstvej koriandrovej alebo petržlenovej vňate

  • voliteľne: štipka čili prášku na dochutenie

Postup:

  1. Jicamu ošúpte a nakrájajte na tenké prúžky.

  2. Papriku a uhorku umyte a tiež nakrájajte na prúžky alebo plátky.

  3. V miske zmiešajte jicamu, papriku a uhorku.

  4. Zalejte limetkovou šťavou a olivovým olejom.

  5. Dochutite soľou, korením a prípadne čili práškom.

  6. Nakoniec posypte nasekanou vňaťou a jemne premiešajte.

  7. Podávajte vychladené ako ľahký obed alebo prílohu k mäsu.

Zdroj foto: Pixabay