
Jicama je stvorená do šalátov
Jicama (čítaj chikama) je exotická hľuza pôvodom z Mexika a Strednej Ameriky. Vo svojej domovine je veľmi obľúbená najmä v surovom stave – často sa podáva pokrájaná na prúžky, ochutená čili práškom, soľou a citrónovou šťavou. Vďaka svojej osviežujúcej, jemne sladkej chuti a chrumkavej konzistencii je ideálna práve do šalátov.
Jicama je v Mexiku považovaná za ovocie pokryté hnedou šupkou, ktorú treba pred konzumáciou odstrániť. V našej kultúre by sme ju na základe vzhľadu považovali skôr za zeleninu, pretože pripomína repu. Vo vnútri je jicama biela, disponuje charakteristickou chuťou pripomínajúcou sladké ovocie a oriešky. Jicama je v podstate hľuza, ktorá môže dosiahnuť hmotnosť niekoľkých kilogramov. Na konzumáciu sú určené plody s hmotnosťou okolo troch až štyroch kíl. Ostatné časti rastliny môžu byť pre človeka toxické.
Výživové hodnoty jicamy
Jicama, nazývaná aj mexická kvaka, je z hľadiska výživy veľmi prospešná. Obsahuje minimálne množstvo kalórií (38 kalórií na 100 gramov), veľa vlákniny, cenných antioxidantov a asi 90 percent vody. V prvom rade je jicama vhodná pre zlepšenie trávenia a odstránenie ťažkostí so zápchou.
V dnešnej dobe je pre zdravie človeka nevyhnutný vitamín C, ktorý je významným antioxidantom – bojuje proti voľným radikálom, chráni pred zápalmi a vírusmi. V 100 gramoch jicamy sa nachádza približne 30 percent odporúčanej dennej dávky tohto vitamínu.
Jicama obsahuje aj neveľké zásoby vitamínov skupiny B, ktoré podporujú činnosť nervovej sústavy, bojujú proti depresii a smútku. Horčík, meď, železo a mangán výživovú hodnotu jicamy len a len zlepšujú.
Pravidelná konzumácia jicamy môže pomôcť pri trávení, hydratácii organizmu a boji proti zápalom.
Ako jicamu pripraviť
Pred konzumáciou vždy dôkladne ošúpte hnedú šupku, ktorá je nejedlá. Dužina je pevná, šťavnatá a mierne sladkastá. Pred použitím je potrebné jicamu umyť a zbaviť šupky, ktorá je nejedlá. Následne môžeme plodinu variť, použiť na prípravu šalátov alebo ju ugrilovať či vysmažiť. Hodí sa k rozličným druhom mies. Veľmi chutné sú čerstvé šťavy.
Tipy na použitie:
-
Surová: nakrájaná na prúžky alebo kocky do šalátov.
-
Grilovaná: krátko opečená na grile pre jemne orieškovú chuť.
-
Restovaná: v stir-fry receptoch ako náhrada za vodnaté druhy zeleniny.
-
Ako snack: servírovaná s limetkou a čili.
Skladovanie: Jicamu uchovávajte v chladničke v papieri alebo v perforovanom sáčku. Takto vydrží čerstvá aj niekoľko týždňov.
Pozor! Konzumujte len hľuzu. Listy, kvety, semená a stonka rastliny obsahujú toxíny, ktoré nie sú vhodné na jedenie.
Recept: Osviežujúci šalát s jicamou a limetkou
Ingrediencie:
-
1 stredne veľká jicama
-
1 červená paprika
-
1 uhorka
-
šťava z 2 limetiek
-
2 PL olivového oleja
-
soľ a čierne korenie podľa chuti
-
hrsť nasekanej čerstvej koriandrovej alebo petržlenovej vňate
-
voliteľne: štipka čili prášku na dochutenie
Postup:
-
Jicamu ošúpte a nakrájajte na tenké prúžky.
-
Papriku a uhorku umyte a tiež nakrájajte na prúžky alebo plátky.
-
V miske zmiešajte jicamu, papriku a uhorku.
-
Zalejte limetkovou šťavou a olivovým olejom.
-
Dochutite soľou, korením a prípadne čili práškom.
-
Nakoniec posypte nasekanou vňaťou a jemne premiešajte.
-
Podávajte vychladené ako ľahký obed alebo prílohu k mäsu.
Zdroj foto: Pixabay