Jedlom proti kŕčovým žilám

Jedlom proti kŕčovým žilám

V rámci boja proti kŕčovým žilám treba urobiť viacero opatrení, ako napríklad vyhnúť sa dlhodobému státiu a sedeniu, nenosiť tesné oblečenie, piť veľa tekutín, či mať vhodne zostavený jedálny lístok.

Všeobecné výživové odporúčania

Nadváha a obezita prispievajú k zhoršeniu kŕčových žíl, a preto sa snažte udržovať svoju hmotnosť na normálnej úrovni – ozdravte svoj jedálny lístok a nájdite si vhodný druh pohybovej aktivity.

Čo sa týka stravovania, veľmi dôležité sú potraviny, ktoré sú bohaté na vitamín C. Ten podporuje produkciu kolagénu a elastínu, ktoré pomáhajú udržiavať cievky zdravé. Tak isto neopomínajte vlákninu – rozpustnú i nerozpustnú. Ak prijímate málo vlákniny, zrejme trpíte zápchou a tá spôsobuje zvýšený tlak aj na žily. K príjmu vlákniny patrí aj dostatok vody – preferujte čistú. Dobrými pomocníkmi pri riešení ťažkostí s kŕčovými žilami sú flavonoidy, ktoré dávajú ovociu a zelenine ich typickú farbu. Patrí sem napríklad rutín, betakarotén, lykopén a mnohé ďalšie.
Potraviny, ktoré bojujú proti kŕčovým žilám

1. Čučoriedky

Čučoriedky sú skvelým ovocím, ktoré podporujú tvorbu kolagénu a vôbec zdravie celého cievneho systému. Obsahujú veľa antokyánov, patriacich medzi flavonoidy. Tie chránia cievy pred poškodením voľnými radikálmi a tiež naprávajú škody, ktoré spôsobili. Čučoriedky obsahujú aj vlákninu a vitamín C, ktoré pôsobia na cievy priaznivo.

2. Žerucha

Žeruchu môžete bez problémov pestovať v záhradke i na okennom parapete. Túto rastlinku odporúčal svojim pacientom už legendárny Hippokrates. Žerucha má jedinečnú chuť, ktorú oceníte nielen na pečive, ale i v šalátoch. Obsahuje vlákninu, vitamín C, vitamíny zo skupiny B, draslík, horčík, vápnik  a ďalšie prospešné látky.

3. Avokádo

Avokádo je zdrojom zdravých tukov, ktoré majú protizápalové účinky. Takisto obsahuje vitamíny C a E, ktorú sú kľúčové pre zdravie ciev. Nájdete v ňom aj vlákninu, bielkoviny, vitamín K, viaceré minerály a stopové prvky.

4. Rozmarín

Rozmarín je skvelý na dochucovanie jedál a navyše má výbornú schopnosť podporovať krvný obeh. Tiež je zásobárňou látok, ktoré cievy chránia a posilňujú. Rozmarín sa hodí na dochutenie mies, rýb, ale aj jedál s obsahom paradajok.

5. Cvikla

V cvikle sa nachádzajú fytochemikálie, ktoré znižujú hladinu homocysteínu, teda aminokyseliny, ktorá je často zodpovedná aj za poškodenie ciev. Červená repa obsahuje aj B vitamíny, vitamín C, draslík, horčík, vápnik atď.

6. Pohánka

Pohánka je jednou z najlepších potravín pre žily a to vďaka rutínu. Je takmer univerzálna potravina, ktorá sa dá použiť na prípravu sladkých i slaných jedál. Výborný je pohánkový nákyp i pohánka na slano ako príloha k mäsu.


-w-