Jedlo ovplyvňuje mozog. Viete, čo mu pomáha a čo škodí?

Jedlo ovplyvňuje mozog. Viete, čo mu pomáha a čo škodí?

Hovorí sa, že sme to, čo jeme. Pokrm ovplyvňuje, ako sa cítime, vyzeráme i myslíme. Podľa vedeckých štúdií živiny zastúpené v potravinách sú súčasťou toho, čo tvorí náš mozog.

Ak si myslíte, že existuje superpotravina, ktorá dá vášmu mozgu všetko, čo potrebuje, ste na omyle. Dôležité je jesť veľa rôznorodých zdravých potravín. Ako zistiť, ktoré prospievajú práve mozgu?

Vždy myslite na tieto dve dôležité pravidlá

Stačí, keď sa budete riadiť dvomi pravidlami. Jedno z nich hovorí, že keď je konkrétna potravina dobrá pre vaše srdce, prospieva aj mozgu. Táto zásada však platí aj pre pravidelné cvičenie, spánok, pitný režim a aktivity, ktorým denne venujete svoju pozornosť.

Druhé pravidlo znie, že doplnky výživy sú v niektorých prípadoch prospešné. Avšak pri zdraví mozgu platí, že nie sú také účinné ako zdravý, pestrý a vyvážený jedálny lístok. Je to kvôli synergickému efektu, nakoľko biologicky aktívne látky, ako napríklad vitamíny, minerály, stopové prvky a antioxidanty, tvoria v potravinách komplexný celok živín. Tým pádom je ich účinok oveľa efektívnejší ako v prípade doplnkov výživy iba s určitými látkami.


Zdroj: freepik.com

Aký jedálniček prospieva mozgu?

Ak chcete urobiť pre zdravie mozgu maximum, podporiť jeho zdravie, pamäťové schopnosti i koncentráciu, a zároveň predchádzať ochoreniam, ako sú Alzheimerova či Parkinsonova choroba, ideálnou voľbou je stredomorská strava.

Tá je založená na konzumácii ovocia, zeleniny, celých zŕn, orechov, semien, strukovín a za studena lisovaných olejov, ako napríklad olivového. Z mäsa je preferovaná kvalitná hydina a ryby. Mliečne výrobky sa konzumujú iba striedmo.

Ak to vezmeme z opačnej strany, mozgu neprospieva konzumácia vysoko priemyselne spracovaných potravín, ako fast food, jedlá z bielej múky a s obsahom cukru, farbív, konzervantov či dochucovadiel.


Zdroj: freepik.com

Tipy na živiny, ktoré potrebuje náš mozog

  • Antioxidanty chránia neuróny pred poškodením oxidačným stresom. Okrem toho spomaľujú proces starnutia, vznik pamäťových problémov i neurodegeneratívnych ochorení. Medzi najvýznamnejšie antioxidanty patria vitamíny C, E a betakarotén.
  • Dôležitá je konzumácia protizápalových látok, pretože dlhodobý zápal v tele vedie k vzniku civilizačných ochorení. Mozgu prospieva konzumácia bobuľového ovocia, ovsených vločiek, listovej zeleniny, avokáda i olivového oleja.
  • Pre mozog i srdce sú kľúčové protizápalové omega-3 tuky. V našej strave sú zastúpené nedostatočne. Nachádzajú sa v olivovom oleji, ľanových a chia semiačkach i avokáde.
  • Vitamíny skupiny B sú potrebné pre produkciu neurotransmiterov i opravu mozgových buniek.
  • Aminokyseliny z bielkovín sa podieľajú na udržiavaní správnej hladiny neurotransmiterov.
  • Zdá sa, že mozgu v primeranom množstve prospieva aj kofeín, pretože blokuje produkciu adenozínu spôsobujúceho ospalosť a tzv. mozgovú hmlu.
  •  Dôležité sú probiotiká a prebiotiká, keďže v čreve sídli druhý mozog. Ak chcete predchádzať depresii, úzkosti či iným psychickým poruchám, zamerajte sa na budovanie rôznorodosti črevných baktérií. V tomto smere je ideálne skonzumovať aspoň 30 druhov rastlín týždenne. Nezabúdajte ani na probiotiká, ktoré sa nachádzajú vo fermentovaných potravinách.

Mirka