Dva litre vody denne? Fakt či mýtus?

Dva litre vody denne? Fakt či mýtus?

Otázok ohľadom správneho a zdravého pitného režimu len pribúda, avšak rovnako aj odpovedí. Existuje vôbec konkrétne číslo, ktoré vám napovie koľko tekutín denne vypiť?

  • Podľa hmotnosti

Obdobie, kedy sa výsledky vedeckých štúdií odvíjali od priemerných (prevažujúcich) biologických parametrov človeka, už skončilo a v súčasnosti nadobúda značný význam v rámci pitného režimu súvislosť medzi príjmom a výdajom tekutín a telesnej hmotnosti. Výskumy sa však aj naďalej odrážajú od zaužívaných 2 litrov vody denne, čo však predstavuje len minimálnu hranicu. U mužov navyše platí, že množstvo prijatých tekutín by malo byť väčšie než u žien, a teda pokojne 3 litre. Často je odporúčané množstvo uvádzané aj ako počet pohárov - 8 pohárov = 2 litre.

Najnovšie sa na internete objavili viaceré bezplatné kalkulačky, pomocou ktorých si dokážete vypočítať aký objem tekutín by ste mali každý deň prijať. Presnejší výsledok vám poskytnú tie kalkulačky, ktoré požadujú okrem hmotnosti aj iné údaje, a to hlavne uvedenie pohlavia a vekovej skupiny. Výsledkom však nikdy nie je presné číslo, ale len číselný interval, s ktorým dokážete pomerne jednoducho pracovať. Vzťah medzi vygenerovanými hodnotami a vaším organizmom má rovnaké fungovanie ako krvný obraz. Aj keď každý atribút má rozmedzie optimálnych hodnôt, zo zdravotného hľadiska ostáva najideálnejšia stredová hodnota. Pokiaľ vám kalkulačka na výpočet pitného režimu vygeneruje interval 2,1 - 3,2 litra, je vhodné držať sa približnej hodnoty 2,6 litra. 

Zdroj: pixabay.com

  • Dva litre nie vždy postačujú

Tým, že sa rozhodnete dodržiavať dvojlitrový pitný režim, môžete svojmu organizmu výrazne dopomôcť k plynulejšiemu fungovaniu, ale rovnako tak riskujete jeho funkčný úpadok. Napriek tomu, že si podľa niekoľkých údajov viete overiť, či sú pre vaše telo dva litre vody postačujúce, nemali by ste sa vyslovene spoliehať len na internetové kalkulačky.

Bez ohľadu na to, k akým hodnotám sa dostanete, v automatických výpočtoch nie sú obsiahnuté informácie, ktoré vychádzajú z individuálneho charakteru človeka a majú mimoriadny vplyv na hospodárenie tela s vodou. Ako príklad možno uviesť dvoch mužov v rovnakom veku s podobnou hmotnosťou, pričom ich životný štýl sa líši v povahe zamestnania a v spôsoboch trávenia voľného času. Kalkulačka však obom mužom uvedie rovnaký interval, ktorý v prípade manuálne pracujúceho a vo voľnom čase športujúceho muža značne zaostáva za reálnou potrebou organizmu. Pri druhom mužovi, ktorý má sedavé zamestnanie a mimo pracovnej doby sa venuje čítaniu kníh možno hovoriť o realistickom výsledku.

 

 

  • Sledujte farbu moču

Nie je to práve najpríjemnejší spôsob, ale sfarbenie moču napovie viac ako by ste si mysleli. Tmavšie sfarbenie moču signalizuje, že vaše telo neprijíma dostatok tekutín a mali by ste venovať väčšiu pozornosť „manažmentu“ pitného režimu. Naopak svetlé až biele sfarbenie je znakom toho, že organizmus je doslova presýtený vodou, ktorú už nemá ako využiť.

  • Prvé príznaky dehydratácie

V prípade, že vaše telo neprijíma dostatok tekutín, dochádza k tzv. núdzovému režimu, kedy je dostupná voda využívaná v prospech základných životných funkcií. Znižuje sa schopnosť sústredenia, pamäťové schopnosti a aj únava. V extrémnejších situáciách môže dôjsť až k dehydratácii organizmu, kedy sa vám často naskytuje len možnosť zveriť sa do rúk lekárov. Príznaky slabšej dehydratácie sú celkom nevinné, ako bolesť hlavy, sucho v ústach, tmavo sfarbený moč či svalová aj nervová únava. Podľa miery dehydratácie sa dostavujú aj závraty, nevoľnosti, problémy s trávením a zvýšená nervozita.  

Zuzana Bánska

Zdroje:
https://zdravoteka.sk/kalkulacky/pitny-rezim-kalkulacka/
https://fortune.com/well/2023/05/06/how-much-much-water-you-should-drink-each-day/