Hrsť orechov denne znižuje riziko infarktu a mŕtvice

Hrsť orechov denne znižuje riziko infarktu a mŕtvice

Hrsť orechov denne, ako sú napríklad vlašské orechy, mandle či pistácie, znižuje riziko vzniku kardiovaskulárnych ochorení u dospelých s cukrovkou 2. typu. S týmto zistením prišli odborníci z Harvard T. H. Chan School of Public Health.
Poďme sa však na danú štúdiu pozrieť detailnejšie. Výskumníci si zobrali na mušku 16 217 žien a mužov, ktorým bola diagnostikovaná cukrovka 2. typu hneď na začiatku štúdie, alebo im bola zistená počas 34 rokov sledovania. Prišli na to, že tí, ktorí jedli najmenej päť približne 30-gramových porcií orechov týždenne, mali o 17 % nižšie riziko vzniku srdcových chorôb v porovnaní s tými, ktorí jedli iba jednu a menej porcií orechov týždenne. Zaujímavé je aj zistenie, že tí, ktorí zvýšili príjem orechov po diagnostikovaní cukrovky, znížili riziko vzniku srdcových ochorení o 11 % a riziko predčasnej smrti o 27 %.
Jedná sa o ďalší dôkaz, ktorý hovorí o prospešnosti orechov pre ľudské srdce a vôbec celkové zdravie človeka. Orechy sú v tomto smere skvelé preto, lebo pomáhajú stabilizovať hladinu krvného cukru, obsahujú protizápalové látky, napríklad v podobe zdravých tukov a vitamínu E. Pozitívnu úlohu v tomto smere však zohráva aj horčík a vláknina.
Ktoré orechy sú pre zdravie srdca najprospešnejšie?

Zdá sa, že najprospešnejšími orechmi pre zdravie srdca sú vlašské orechy, mandle, arašidy a pistácie. Ak si ich doprajete v tejto kombinácii pravidelne, podporíte zdravie srdca i celkové zdravie. Aké sú zaujímavé účinky týchto druhov orechov okrem toho, že prospievajú srdcu?
Vlašské orechy sú nabité protizápalovými omega-3 tukmi, ktoré sú okrem iného aj výbornými bojovníkmi proti depresii. Ak teda trpíte úzkosťami či depresívnymi stavmi, alebo im chcete predchádzať, stavte práve na tieto oriešky. Okrem toho prospievajú mozgu – pomôžu so zlepšením pamäťových schopností a spájajú sa aj s prevenciou rakoviny. Podľa vedeckých štúdií pomáhajú aj so spaľovaním tuku a to i napriek tomu, že sú pomerne kalorické.
Aj mandle sú nielen pokladom pre zdravé srdce, ale i mozog – chránia napríklad pred vznikom Alzheimerovej choroby. Vďaka vitamínu E sú pokladom pre pokožku. Ďalej predstavujú prevenciu vzniku cukrovky, napomáhajú správnemu fungovaniu metabolizmu, majú protizápalové vlastnosti a takisto im nemožno uprieť pozitívny vplyv na kosti a zuby vďaka obsahu horčíka a fosforu.
Arašidy, samozrejme, nepražené a nesolené, sú dobrým zdrojom mangánu, horčíka, kyseliny listovej, vitamínu E a fosforu. Okrem toho, že prospievajú srdcu, spájajú sa aj so znížením výskytu alergií u detí a to v prípade, že si tehotná žena dopraje aspoň jednu porciu arašidov týždenne.
Pistácie predstavujú dobrý zdroj bielkovín, ale aj vitamínov skupiny B, medi, mangánu a fosforu. Pomôžu s udržiavaním stabilnej hladiny cukru v krvi a takisto majú protizápalové vlastnosti.
W