Hrozienka sú zdrojom vlákniny i železa. Aké a koľko si denne dopriať?

Hrozienka sú zdrojom vlákniny i železa. Aké a koľko si denne dopriať?

Možno ani vy ste im nevedeli prísť na chuť a potom vo vašom živote prišlo obdobie, že ste sa do nich zamilovali.

Hrozienka sú na nezaplatenie vtedy, keď na vás príde chuť na sladké. Vhodné je skombinovať ich napríklad s orechmi. Skvelo sa hodia aj do obilninových kaší, jogurtov či dezertov – môžu v nich poslúžiť ako zdravá náhrada cukru a zároveň im dodajú jedinečnú chuť. Prečo sa oplatí konzumovať hrozienka pravidelne?

Top dôvody, o ktorých by ste mali vedieť

Sú nabité živinami

V 45-gramovej porcii hrozienok sa nachádza približne 130 kcal, 34 g sacharidov, 1,3 g bielkovín, 1,6 g vlákniny, viac ako 9 % odporúčanej dennej dávky (ODD) draslíka, 4,4 % ODD železa, ďalej vitamín B6, horčík, vápnik, vitamín K a mnoho antioxidantov. To znamená, že hrozienka sú zásobárňou živín, ktoré napomáhajú správnemu fungovaniu nášho organizmu.

Prospievajú zubom a ďasnám

Hrozienka obsahujú fytochemikálie podporujúce zdravie zubov a ďasien. Jedná sa, napríklad o kyselinu oleanolovú, linolovú, linolénovú, ktoré sú podľa štúdie uverejnenej v časopise The Journal of Nutrition v septembri 2009 bojovníkmi proti baktériám v ústach. Čiže napriek tomu, že hrozienka sú považované za prírodnú sladkosť, predstavujú i spôsobom, ako si udržať zdravý chrup.

Dajú stopku zápche

Okrem sušených sliviek sú výborným prostriedkom proti zápche aj hrozienka. Disponujú totiž slušným množstvom vlákniny, ktorá je kľúčová pre zdravé črevá. Ak teda máte problém so zápchou, doprajte si každý deň za hrsť hrozienok a zapite ich väčším množstvom vody.

Znižujú krvný tlak

Ešte v roku 2012 boli na 61. výročnom zasadnutí American College of Cardiology predložené údaje, podľa ktorých môže konzumácia hrozienok trikrát denne znížiť krvný tlak u ľudí, ktorí ho majú mierne zvýšený. Môže za to aj zastúpený draslík, ktorý okrem iného znižuje riziko mozgovej mŕtvice.

Sú prevenciou rakoviny

Podľa odborníkov z University of Missouri v Columbii pravidelná konzumácia hrozienok a iného sušeného ovocia je prevenciou rakoviny tráviaceho systému. Významnú rolu v tomto smere zohrávajú zastúpené antioxidanty, ale aj vláknina.

Ako si vybrať hrozienka?

Okrem dátumu minimálnej trvanlivosti by sme si mali všimnúť aj zloženie konkrétneho produktu. Ako najlepším riešením sa v tomto smere javia hrozienka z ekologického poľnohospodárstva ošetrené napríklad slnečnicovým olejom. Väčšina bežnej produkcie je totiž sírená oxidom siričitým. Bohužiaľ, mnohé z nich sú ešte dodatočne osladené cukrom, čiže so zdravým stravovaním nemajú absolútne nič spoločné. Ak sa predsa len ku vám dostanú sírené hrozienka, namočte ich do vody aspoň na 15 minút a potom ešte opláchnite pod tečúcou vodou. Až potom ich konzumujte.

Koľko hrozienok si dopriať?

Hrozienka sú síce zdravé, ale aj tu platí, že všetko s mierou. Ideálne je siahnuť po nich vtedy, keď nás prepadne chuť na sladké. Odporúčame ich skombinovať napríklad s orechmi. Napriek tomu, že sa jedná o ovocie, sú pomerne kalorické a treba to zohľadniť v rámci celkového denného energetického príjmu.

Mirka