
Gemerské guľky so slaninkou
Suroviny:
- 1 kg zemiakov (polovicu surových nastrúhaných, polovicu varených a pretlačených)
- 200 g hrubej múky,
- 200 g hladkej múky,
- 250g pomletého údeného (uvareného) mäsa,
- 2 vajcia,
- 5 strúčikov cesnaku
- 1 PL majoránka
- soľ
- 2 ks väčšia cibuľa
- 2 PL masť bravčová
- 150g udená slaninka
- 1kg kyslá kapusta
- soľ, rasca, bobkový list
Postup:
- 500g uvarených a 500g surových zemiakov postrúhame najemno.
- Pridáme 2 vajcia, po 200g hladkej a hrubej múky, 5 prelisovaných strúčikov cesnaku, 1 PL majoránky, soľ.
- Zamiešame a formujeme guľky vo veľkosti vajca.
- Varíme v osolenej vode. Keď vyplávajú, povaríme ešte 3-5 min, vyberieme a omastíme výpekom zo slaninky.
- Na panvici opečieme 150g nadrobno nakrájané kocky slaninky a dve cibule.
- 1 kg kyslej kapusty opečieme na bravčovej masti, ochutíme rascou a bobkovým listom.
- Prekrojené guľky podávame na kapuste, preliate cibuľkou a slaninkou.
Zdroj: Laci Horáček