Gemerské guľky so slaninkou

Gemerské guľky so slaninkou

Suroviny:

  • 1 kg zemiakov (polovicu surových nastrúhaných, polovicu varených a pretlačených)
  • 200 g hrubej múky,
  • 200 g hladkej múky,
  • 250g pomletého údeného (uvareného) mäsa,
  • 2 vajcia,
  • 5 strúčikov cesnaku
  • 1 PL majoránka
  • soľ
  • 2 ks väčšia cibuľa
  • 2 PL masť bravčová
  • 150g udená slaninka
  • 1kg kyslá kapusta
  • soľ, rasca, bobkový list

Postup:

 

  1. 500g uvarených a 500g surových zemiakov postrúhame najemno.
  2. Pridáme 2 vajcia, po 200g hladkej a hrubej múky, 5 prelisovaných strúčikov cesnaku, 1 PL majoránky, soľ.
  3. Zamiešame a formujeme guľky vo veľkosti vajca.
  4. Varíme v osolenej vode. Keď vyplávajú, povaríme ešte 3-5 min, vyberieme a omastíme výpekom zo slaninky.
  5. Na panvici opečieme 150g nadrobno nakrájané kocky slaninky a dve cibule.
  6. 1 kg kyslej kapusty opečieme na bravčovej masti, ochutíme rascou a bobkovým listom.
  7. Prekrojené guľky podávame na kapuste, preliate cibuľkou a slaninkou.

Zdroj: Laci Horáček