Gaštany sú pokladmi jesene. Viete, prečo si ich dopriať?

Vôňa pečených gaštanov k jeseni neodmysliteľne patrí. Len málokto jej dokáže odolať pri prechádzke centrom mesta. Avšak gaštany nie sú iba gastronomickou pochúťkou, ale majú aj benefity pre zdravie.

Gaštany sa dajú konzumovať na desiatky spôsobov. Výborne chutia pečené, dajú sa pražiť alebo pomlieť na múku, ktorá je prirodzene bezlepková. Pripravujú sa z nej sladké i slané dobroty.

Tento druh orechov je výnimočný nielen svojou chuťou, ale aj vysokým zastúpením vitamínu C, ktorého množstvo sa však tepelnou úpravou stráca. Dobrou správou je, že aj po pražení v gaštanoch zostáva zhruba 15 až 20 percent denného príjmu tohto dôležitého vitamínu a antioxidantu.

Opomenúť nemožno ani fakt, že gaštany obsahujú kyseliny galovú a ellagovú. Ide o antioxidanty, ktoré chránia bunky pred poškodením oxidačným stresom. Určite poteší skutočnosť, že tepelnou úpravou množstvo týchto dvoch antioxidantov v gaštanoch narastá.

Top výhody gaštanov

Ak chcete svoj jesenný jedálny lístok obohatiť o chutnú a zdravú maškrtu, neváhajte a stavte na gaštany. Aké výhody sa spájajú s konzumáciou týchto orechov?


Zdroj: freepik.com

Podporujú zdravie srdca

V gaštanoch sa nachádzajú viaceré minerály i stopové prvky, ktoré prispievajú k správnemu fungovaniu kardiovaskulárneho systému. Medzi ne patria horčík a draslík, pričom draslík má priaznivý vplyv na znižovanie vysokého krvného tlaku.

Zlepšujú trávenie

Podľa odporúčaní by dospelý človek mal denne prijať 25 až 30 g vlákniny. Väčšina z nás však tieto odporúčania vedome či nevedome ignoruje. Dôsledkom sú aj ťažkosti s trávením. Vláknina prispieva k pocitu sýtosti, kŕmi “dobré” baktérie v čreve a podporuje pravidelnú stolicu.

Sú prevenciou inzulínovej rezistencie

Inzulínová rezistencia je predštádiom cukrovky. Príčin jej vzniku je viacero, avšak väčšinou ide o nezdravý životný štýl a nadmernú konzumáciu vysoko priemyselne spracovaných potravín bohatých na rafinovaný cukor.

Naopak, strava s dostatočným zastúpením vlákniny pomáha kontrolovať hladinu krvného cukru. Gaštany sú bohatým zdrojom vlákniny, čím zabraňujú prudkým výkyvom krvného cukru a inzulínu. Okrem toho majú tieto orechy aj nízky glykemický index.

Doplnia do tela pestrú paletu živín

Gaštany sú, doslova, nabité živinami. Nájdete v nich aminokyseliny, mononenasýtené mastné kyseliny, antioxidanty, fenoly a vitamíny C, E či skupiny B. Z minerálov a stopových prvkov stoja za zmienku vápnik, horčík, železo, zinok, meď či mangán.


Zdroj: freepik.com

Posilňujú kosti

Máte problém s osteoporózou? V tom prípade sú gaštany pre vás výbornou voľbou. 10 kusov gaštanov dokáže pokryť až 50-percentnú dávku mangánu. Práve mangán spájajú vedecké štúdie so zdravím kostí. Za zmienku stojí aj fakt, že viac ako 40 percent mangánu je uloženého práve v kostiach.

Zaujímavá je aj informácia, že podľa jednej zo štúdií môže hustotu kostí zvýšiť doplnok výživy z obsahom mangánu, vitamínu D, vápnika, horčíka, zinku a bóru.

Podporujú funkciu mozgu

Gaštany sú zdrojom vitamínov skupiny B, ktoré zohrávajú kľúčovú rolu v správnom fungovaní nervovej sústavy. Je známe, že deficit niektorých vitamínov z tejto skupiny sa spája, napríklad s poruchami koncentrácie či nálady.

Tipy, ako pripraviť gaštany

  • Základom je vybrať si kvalitné orechy s neporušenou šupkou, ideálne počas jesennej sezóny.
  • Pred použitím sa odporúča namočiť gaštany do vody.
  • Rozmixované gaštany v podobe gaštanovej múky sú skvelou prísadou do palaciniek či sladkých dobrôt, ako je bábovka.
  • Opečené kúsky gaštanov sa hodia do zeleninových šalátov.
  • Gaštany ako pochúťka sa pripravujú tak, že sa narežú do kríža, aby z nich mohla unikať para a dajú sa piecť zhruba na 20 až 30 minút do rúry. Najlepšie chutia ešte teplé.

Sú gaštany výživnejšie ako iné druhy orechov?

Gaštany sú chutné a nabité živinami. Do zdravého jedálneho lístka patria tak isto ako iné druhy orechov. V porovnaní napríklad s vlašskými orechmi obsahujú menej omega-3 tukov, ale viac draslíka, vitamínu C či B6. Mandle zasa obsahujú viac vitamínu E.

V každom prípade aj tu platí, že základom je pestrý jedálniček. To znamená, že si môžete s pokojom dopriať gaštany a aj všetky ostatné druhy orechov.

Mirka
Zdroj foto: freepik.com