Focacciový macko

Skúste si tento rok na jar upiecť aj niečo kreatívnejšie, ako je baranček či veľkonočný zajačik. Slaný focacciový Zlatý macko poteší nielen deti, ale aj dospelých. Máte len klasické formy? Nevadí, nevešajte hlavu a aj tak sa do receptu pustite, stojí totiž za to. Na jeho prípravu stačia základné suroviny, doplnené o paradajky, parmezán a čerstvú bazalku. Už cítite, ako táto talianska delikatesa krásne vonia?

Ingrediencie:
    • 5 g čerstvého droždia
    • 75 ml vlažnej vody
    • štipka cukru
    • 125 g múky
    • 4 polievkové lyžice olivového oleja (samostatne)
    • 3 štipky soli
    • hrubá morská soľ
    • 2 paradajky
    • 1 hrsť bazalkových lístkov
    • 1 strúčik cesnaku
    • 1 polievková lyžica strúhaného parmezánu
    • soľ a čierne korenie


Postup:

1. V miske zmiešajte droždie s vlažnou vodou a štipkou cukru, až kým sa nerozpustí. Pridajte múku a prikryté cesto nechajte 10 minút odpočívať.
2. Potom pridajte jednu lyžicu olivového oleja a soľ a rukami spracujte na hladké cesta. To potom prikryte a nechajte ho na teplom mieste približne 1 hodinu kysnúť.
3. Predhrejte rúru na 220 °C na hornom a spodnom ohreve. Vymastite Haribo formu Zlatého macka tenkou vrstvou olivového oleja a vysypte trochou morskej soli.
4. Znovu cesto dobre prepracujte, dajte ho do formy a dobre ho vtlačte dovnútra. Cesto nechajte ešte raz 10 minút kysnúť. Potom prstami vytlačte do cesta malé priehlbinky, pokvapkajte povrch olivovým olejom a posypte ho morskou soľou. Formu vložte do rúry a pečte focacciového macka 25 minút.
5. Medzitým umyte paradajky, rozštvrťte ich, odstráňte zvyšky stopiek a pokrájajte na malé kúsky. Opláchnite bazalku, vytraste z nej vodu dosucha a nahrubo ju natrhajte. Strúčik cesnaku olúpte a rozdrvte ho najemno. To všetko zmiešajte v miske s parmezánom a 2 polievkovými lyžicami olivového oleja. Okoreňte podľa chuti soľou a čiernym korením.
6. Ešte teplého focacciového macka vyberte z formy a servírujte ho s paradajkovo-bazalkovou salsou


Dobrú chuť!