
Dusené bravčové líčka s pivno-medovou glazúrou
Párovanie jedla s nápojmi je čoraz obľúbenejšou disciplínou. Pomerne známe je to, že ležiaky plzenského typu sa hodia ku gulášom, či rôznym druhom mäsa. Pivo má však všestranné využitie aj pri príprave jedál. Môžeme ho použiť do rôznych marinád, dezertov, omáčok, či už samotné alebo ako pivný základ.
Potrebujeme (2 porcie):
Marináda:
- 1 dcl piva Pilsner Urquell
- 1 PL sójovej omáčky
- ½ PL plnotučnej horčice
- 1 PL medu
Na mäso:
- 4 ks bravčové líčka
- ½ mrkva
- ½ petržlen
- ½ cibuľa žltá
- 1 strúčik cesnaku
- ¼ zeler bulva
- maslo
Štuchané zemiaky
- 300 g zemiakov
- 80 g bryndze
- pažítka/petržlenová vňať
Mrkvové pyré
- 3 ks mrkvy
- zelená cibuľka, cesnak
- 2 dcl zeleninového vývaru
- maslo
Na servírovanie:
- 80g baby špenát
- 2 strúčiky cesnaku
- soľ
- korenie
- citrónová šťava
Postup:
- Mäso naložíme do marinády na 12 hodín. Následne pokrájame koreňovú zeleninu na kocky, opražíme na panvici, podlejeme vývarom, prikryjeme a na 160 ̊C 1,4 – 2 hodiny.
- Mäso vyberieme a výpek, ktorý vznikne zahustíme studeným maslom.
- Zemiaky uvaríme v šupke, nahrubo nastrúhame, orestujeme na panvici, pridáme bryndzu, pažítku alebo petržlenovú vňať.
- Asi 3 mrkvy dáme do vývaru na 1½ – 2 hodiny variť na miernom ohni, premixujeme a dochutíme maslom, príp. šťavou z pomaranča, ochutíme soľou, korením.
- Na rozpálenej panvici zarestujeme cesnak, pridáme na 10 sekúnd baby špenát, ochutíme soľou, korením a troškou citrónovej šťavy.