Čokoláda prospieva zdraviu i kráse

Čokoláda prospieva zdraviu i kráse

Neviete si bez sladkostí predstaviť svoj život? Nedokážete odolať kúsku lahodnej čokolády? Už sa nemusíte trápiť! Pokiaľ viete, akú čokoládu si máte vybrať, nemusíte sa báť, že vášmu zdraviu a štíhlej línii uškodí.

Veľmi dôležitý je výber čokolády
Kvalitná čokoláda musí obsahovať minimálne 70-percentný podiel kakaa. Vyrobená má byť výhradne z prvotriednych surovín bez pridaných skrytých tukov a cukrov. Ide teda o horkú, respektíve tmavú čokoládu. Pokiaľ ste dodnes holdovali mliečnej, bielej či orieškovej, presedlajte postupne na kvalitnú horkú čokoládu. Vyžaduje si to nejaký čas, ale jedinečná chuť a zdravotné prínosy kvalitnej čokolády sú na nezaplatenie.

Kalórie verzus zdravý doplnok
Je veľký rozdiel v tom, či zjete pravú horkú čokoládu alebo rôzne lacné náhrady. Samozrejme, aj tá kvalitná obsahuje kalórie. No jej striedme konzumovanie (odporúča sa jedna až dve tabličky denne) má pozitívne účinky na zdravie. Naopak, sladkosti, ktoré nemajú vysoký podiel kakaovej sušiny, obsahujú vysoký obsah škodlivých stužených margarínov. Preto sú kalorickou bombou.
Kedy je najlepšie kvalitnú čokoládu konzumovať? Ideálne je dopriať si ju ako dezert po jedle. Vhodná je tiež na upokojenie a dodanie energie v práci či v škole.

S čokoládou k lepšej nálade a k potrebnej energii
Je známe, že čokoláda zlepšuje psychickú pohodu a robí ľudí šťastnejšími. Mnohí ju označujú ako „potravinu dobrej nálady“. A nemýlia sa! Pri konzumácii čokolády sa uvoľňujú hormóny, ktoré pozitívne vplývajú na našu náladu. Sme šťastnejší a spokojnejší. Keď sa v živote vyskytne určitý problém, stáva sa, že prvotnú útechu hľadáme práve v pojedaní čokolády. V každom prípade je to oveľa lepšia alternatíva ako fajčenie či alkohol.

Tmavá čokoláda prospieva aj srdcu
Práve kakaový prášok je obrovskou zásobárňou antioxidantov – flavonoidov. Flavonoidy majú priaznivý účinok predovšetkým na srdce. Zlepšujú krvný obeh, bránia upchávaniu ciev, mierne znižujú krvný tlak, zvyšujú dobrý cholesterol a naopak, znižujú „zlý“ LDL cholesterol.

Voňavý zábal z čokolády
Čokoládové zábaly sú dnes veľmi populárne. Takmer všetky wellness hotely ich s obľubou ponúkajú. Takzvaná „čokoterapia“ blahodarne pôsobí proti zimnej depresii, zlej nálade a stresu. Uvoľní celé telo a perfektne detoxikuje. Čokoládová procedúra prináša kvalitnú starostlivosť o pokožku i celé telo. Vôňa čokolády uvoľní myseľ a pomôže dokonale sa zrelaxovať. Je vhodný prostriedok odbúrania stresu. Preto si z času na čas treba čokoládovú masáž dopriať.

-m-
Obrázok: www.freedigitalphosot.net, Grand Cochrane