Aj kvety sa dajú jesť. Prečo sú zdravé?

Aj kvety sa dajú jesť. Prečo sú zdravé?

Hovorí sa, že jeme aj očami. Príjemným spestrením podávaného jedla na tanieri môžu byť aj kvety. S obľubou ich využívajú napríklad v talianskej či indickej kuchyni. Existujú desiatky kvetov, ktoré sa nielenže dajú konzumovať, ale obsahujú aj mnoho dôležitých živín.

V našej kuchyni sú kvety na tanieri skôr výnimkou ako niečím, čo sa na jedálenskom stole vyskytuje často. Ak sa chystáte použiť ich ako jedlú dekoráciu taniera, stavte na tie, ktoré sú najznámejšie a zdraviu prospešné. Na tanier nedávajte kvety pochádzajúce z okolia ciest či verejných priestranstiev. Ideálne je, ak použijete kvety z vlastnej záhrady. Pred použitím ich krátko namočte do studenej vody a nechajte vyschnúť. Konzumovať sa odporúčajú len okvetné lístky. Potom popustite uzdu fantázii a dodajte pripravovaným jedlám originálnosť.

Živiny v kvetoch rastlín
Mnohé z kvetov rastlín sú doslova nabité živinami. Napríklad fialky obsahujú rutín, ktorý patrí do kategórie antioxidantov. Je potrebnou živinou najmä pre tých, ktorí majú problém s kŕčovými žilami. Kvety púpavy obsahujú tiež mnoho antioxidačných látok, ktoré organizmus chránia pred vznikom chorôb. Najviac zastúpené sú betakarotén, luteín a zeaxantín.

Cesnak, pažítka, cibuľa
Okrem samotného cesnaku, cibule či pažítky môžete konzumovať aj kvety týchto rastlín. Kvety väčšiny z nich disponujú jemnou vôňou a chuťou. Sú príjemnou a chutnou ozdobou pečiva s cesnakovou nátierkou alebo zeleninových šalátov. Kvôli svojej pikantnej chuti sa hodia skôr k slaným pokrmom. Z výživového hľadiska sú zaujímavé napríklad kvety pažítky, ktoré obsahujú veľa vitamínu C a železa.

Bazalka
Lístky bazalky sú bežne používané v kuchyni. Málokto však vie, že farebné kvietky tejto rastlinky vyzerajú na tanieri naozaj krásne. Chutia veľmi podobne ako listy, ale ich chuť je jemnejšia. Pokojne ich môžete použiť v jedlách, kde používate ako koreninu čerstvú či sušenú bazalku.

Nechtík
Oranžové kvety nechtíka lekárskeho prilákajú aj toho najnáročnejšieho gurmána. Majú zaujímavú korenistú chuť a možno ich použiť na ozdobu širokej škály jedál. Môžu byť spestrením zmrzliny, zákuskov, šľahačkových pohárov a pod.

Ďatelina
Ďatelinu možno nájsť na mnohých miestach. Ak hľadáte kvety, ktoré zaujímavo vyzerajú a majú sladkú chuť, ďatelina je výbornou voľbou.

Levanduľa
Vzhľad, vôňa i chuť levandule sú nezameniteľné. Preto sa s obľubou používa nielen v kozmetike, ale aj v gastronómii. Kvietky tejto liečivej rastliny majú sladkú, mierne pikantnú chuť. Pokojne ich môžete využiť na ozdobu sladkých i slaných pokrmov.

Ruža
Červená, ružová, biela, žltá. Lupene ruží sa budú vynímať v nápojoch či na sladkých dezertoch, múčnikoch a koláčoch. Použiť ich môžete aj v džemoch a marmeládach. Okvetné lístky ruží sú zaujímavé aj z výživového hľadiska. Obsahujú vitamíny A, C, E a aj niektoré vitamíny zo skupiny B.

-m-