Čo je to ortorexia?

Čo je to ortorexia?

 

O anorexii a bulímii ste už určite počuli. Viete však, čo je to ortorexia? Ako sa prejavuje a čo sa deje v človeku, ktorý trpí spomínanou poruchou prijímania potravy?
 
Dobre vyzerať, zdravo sa stravovať, prijímať do svojho tela čo najmenej škodlivých látok, využívať všetky výdobytky a poznatky z oblasti zdravej výživy. Určite je to možné, avšak aj v tomto prípade platí: „Všetko s mierou!“
Ak stratíte kontrolu nad sebou samým a vaša vášeň pre zdravý životný štýl vám prerastie cez hlavu a zmení sa na posadnutosť, máte veľké predpoklady zaradiť sa medzi tých, ktorí trpia na ortorexiu.
 
Rovnako ako anorexia a bulímia, aj ortorexia patrí medzi mentálne poruchy v stravovaní. Aj keď nie je ešte oficiálne zapísaná do zoznamu diagnostík, odborníci čoraz viac prichádzajú do kontaktu s ľuďmi s týmto problémom. Posadnutosť a nekontrolované ovládanie príjmu všetkého zdravého, sa týka zdravých potravín a počítania energetickej hodnoty, ktorú prijmete.
 
Prečo je tomu tak? Človek sa príliš upne na jedinú vec, ktorou je zdravá výživa. Začne sa prehnane kontrolovať, čím sám sebe spôsobuje stres a strach z toho, či to, čo práve zjedol bolo úplne podľa pravidiel. V sebe tak vytvára väčší psychický problém, ako by vznikol pri samotnej konzumácii nezdravého jedla.
Ako pomôcť niekomu, komu sa prílišná kontrola nad samým sebou vymkla z rúk? Povedzte mu, ako ho v skutočnosti vidíte! Porozprávajte sa o tom, že sa zmenil, síce na 100% dodržiava pravidlá, avšak prišiel o kamarátov a o veľké množstvo času, ktoré venoval rátaniu kalórií.
 
Dôležité je nájsť zlatú strednú cestu, nepodľahnúť ani tým dobrým veciam v našom živote natoľko, aby ony začali ovládať nás. Buďme tými, ktorí majú pevne v rukách svoje stravovanie! Stačí zlý príklad rodičov a deti si vybudujú negatívny postoj k vlastnému telu, pretože budú vidieť večnú nespokojnosť svojej mamy, ktorá sa neustále trápi s diétami a ráta každú kalóriu.
 
Aj z chudnutia by ste mali mať radosť, prijímať pestrú stravu plnú energie, a tak si vytvárať základ zdravého spôsobu života, ku ktorému určite patrí aj pohybová aktivita a pozitívny vzťah k sebe samému a k svojmu okoliu!
 
KM