
Cmar – priateľ pevného zdravia
Cmar je skutočne unikátny nápoj, ktorý má v sebe až 85% bielkovín, ktoré naše telo dokáže efektívne spracovať. Je to akýsi poklad v podobe potraviny, ktorá vzniká celkom nečakane - ako vedľajší produkt pri výrobe masla. Napriek svojmu pôvodu je cmar neoceniteľný a veľmi hodnotný, pričom jeho obsah tuku je len 0,5%. To z neho robí ideálny nápoj pre tých, ktorí sa chcú zbaviť nadbytočných tukov a udržať si zdravú postavu.
Cmar nie je novinkou súčasnosti. Už v starovekom Egypte a medzi Babylončanmi bol považovaný za elixír krásy a zdravia, ktorý sa dokonca používal aj pri kúpeľoch. Cmar podporuje zdravie našich buniek a prispieva k výstavbe svalov, čo je veľmi dôležité pre udržanie telesnej kondície. Obsahuje tiež vápnik, ktorý je jednou z najlepších zbraní proti osteoporóze a pomáha tiež pri zdraví zubov – čím viac cmaru, tým silnejšie zuby.
Jednou z najväčších predností cmaru je jeho vysoký obsah lecitínu, ktorý je dvakrát viac zastúpený v porovnaní s plnotučným mliekom. Lecitín je kľúčový pre správnu činnosť nášho mozgu, čím podporuje jeho kondíciu a duševnú činnosť. Okrem toho, lecitín je skvelým pomocníkom pri posilňovaní nervového systému. Pravidelná konzumácia cmaru teda nielenže prispieva k prevencii problémov s pamäťou, ale aj pomáha znižovať riziko srdcovo-cievnych ochorení.
Prečo je cmar zdravší ako mlieko?
Málokto možno vie, že v jednej porcii cmaru je menej tuku a kalórií ako v rovnakom množstve mlieka.
Jedna šálka cmaru obsahuje približne 100 kalórií a 2,2g tuku (z toho 1,3g sú tuky nasýtené). Na druhej strane mlieko v rovnakej porcii obsahuje asi 150 kalórií a 8g tuku (z toho 5g tvoria nasýtené tuky). Cmar však obsahuje aj širokú škálu vitamínov a minerálov vrátane vápnika, železa, horčíka, fosforu, draslíka, sodíka a zinku.
Má naozaj blahodarný vplyv na zdravie
Výskumy dokazujú priaznivý vplyv konzumácie cmaru na ľudský organizmus. Preukázalo sa, že cmar spomaľuje tvorbu rakovinových buniek v hrubom čreve. Ďalšia štúdia, publikovaná v časopise Nutrition poukazuje na fakt, že už krátkodobé pitie cmaru môže u niektorých jedincov znižovať hladinu krvného tlaku. Tiež je známe, že cmar obsahuje probiotické baktérie, a práve tento typ baktérií je vhodný na trávenie a pomáha pri syndróme dráždivého čreva.
Cmar je výborný aj ako prírodná starostlivosť o pleť. Mnohé ženy ho používajú na výrobu domácich masiek pre suchú a citlivú pleť, kde pomáha hydratovať a upokojovať pokožku. Vďaka svojim protizápalovým účinkom je ideálny aj po nadmernom vystavení slnku – upokojí boľavú pokožku a zmierni začervenanie. A ak máte opuchnuté nohy, cmar v podobe studených obkladov je perfektným riešením.
Aj keď je cmar často opomínaný a nezískava si toľko pozornosti, zaslúži si miesto v každej domácnosti. Skromný, ale účinný – je verný priateľ zdravia, ktorý si zaslúži byť častejšie v našich nákupných košíkoch. Cmar je skutočným pokladom, ktorý prináša množstvo benefitov pre naše telo aj krásu.
Klaudi
Zdroj foto: Freepik