Chutný jablkový čaj: Ako ho pripraviť?

Chutný jablkový čaj: Ako ho pripraviť?

Ak patríte k milovníkom čajov, ten jablkový určite poznáte. Známy je hlavne v Turecku a v Tunisku. Skvelo chutí studený i teplý.

V spomínaných krajinách sa jablkový čaj pripravuje dennodenne. Turci ho s obľubou podávajú hosťom a tvrdia, že podporuje látkovú výmenu, odvodňuje a detoxikuje. Čiže je pre organizmus prospešný.

V instantnej forme ho zoženiete aj na našom trhu. Príprava je viac ako jednoduchá. Na dva deci potrebujete približne jeden a pol čajovej lyžičky instantného jablkového čaju. Zaliať ho možno studenou, alebo teplou vodu. Po premiešaní je pripravený na podávanie. V prípade potreby ho možno dosladiť medom. Existuje však viac verzií jablkového čaju, takže máte na výber.

Jablkový čaj s pomarančom, škoricou a klinčekmi
Ak sa nebojíte experimentovať, lahodný jablkový čaj si jednoducho a rýchlo pripravíte aj doma. V zimných mesiacoch vás príjemne zahreje a použité ingrediencie podporia imunitný systém, ktorý je v tomto období náchylný na prechladnutie.
Na liter čaju budete potrebovať 2 červené jablká, 1 pomaranč, škoricu, klinčeky a med na dosladenie. Ako postupovať? Jablká jednoducho prekrojte so šupkou aj s jadierkami na štvrtiny. To isté urobte aj s dôkladne umytým pomarančom. Pridajte škoricu, klinčeky a varte, až kým jablká nezmäknú. Potom z ovocia vytlačte tekutiny, čaj preceďte a nalejte do pohára. Doslaďte medom.

Čierny čaj s príchuťou jabĺk
Ak ste vyznávačom čierneho čaju, vyskúšajte túto verziu. Na prípravu litra čaju budete potrebovať zhruba 4-5 čajových lyžičiek čierneho čaju, 1 jablko, klinčeky a škoricu. Najskôr priveďte do varu vodu. Následne do nej pridajte umyté kúsky jabĺk bez stopky a semien. Varte zhruba 5 minút a pridajte kúsok škorice a klinčeky. Varte ďalších cca 5 minút. Preceďte a podávajte. ¨

Existuje aj jednoduchší variant čierneho čaju s príchuťou jabĺk. Jednoducho si podľa návodu pripravte čierny čaj a ihneď do neho pridajte plátky sušených jabĺk. Po piatich minútach lúhovania preceďte a podávajte.

-m-