Bylinky od babičky: Alchemilka lekárska

Bylinky od babičky: Alchemilka lekárska

Alchemilka lekárska je liečivá rastlina, ktorú možno pestovať v záhrade alebo zbierať na lúkach či v okolí potokov v Európe, niektorých oblastiach Ázie i Ameriky. Vňať i koreň sa zbierajú v čase kvitnutia, čo je najčastejšie v období od mája do septembra. Jej pozitívne účinky ocenia najmä ženy.

Alchemilka v minulosti
Alchemilku poznali ľudia už v období stredoveku a považovali ju za magickú rastlinu. Jedným z dôvodov bolo aj to, že hlavne ráno je na lístkoch rastliny vidieť kvapôčky. Preto bola alchemilka pridávaná do rozličných „zázračných“ elixírov, ktoré mali dodať silu, kreativitu či odvahu.

Prečo piť čaj z alchemilky?
Možno aj vám mama či stará mama odporúčala piť čaj z tejto rastlinky vtedy, keď ste sa sťažovali na gynekologické problémy. Samozrejme, liečba gynekologických ťažkostí patrí do rúk odborníka, ale nápomocnou pri ich odstraňovaní môže byť aj táto liečivá bylinka.

Jej pôsobenie oceníte vtedy, ak trpíte napríklad silným, bolestivým alebo nepravidelným menštruačným krvácaním, zápalovými ochoreniami a vaginálnymi výtokmi. Naše babky ju odporúčali ako prostriedok zvýšenia plodnosti, ale aj pri ťažkostiach súvisiacich s klimaktériom, pri výskyte myómov či endometriózy.

Alchemilka prospieva aj tráveniu, žlčníku a obličkám. Neviete si poradiť so zle hojacimi sa ranami či akné? Potom aplikujte pravidelne na postihnuté miesto obklad. A dokonca alchemilka pomáha rozhýbať aj spomalený metabolizmus, čo ocenia všetci tí, ktorí sa snažia schudnúť.

Spôsoby použitia
Za najbežnejší spôsob použitia alchemilky sa považuje pitie čaju. Ak chcete dosiahnuť dobré výsledky, mali by ste tak urobiť trikrát denne. V prípade, že ste si čaj kúpili v obchode, riaďte sa pokynmi výrobcu. Pri sypaných čajoch platí dávkovanie: jedna čajová lyžička na jednu šálku. Doba lúhovania je približne 10 minút.
Pri gynekologických alebo kožných problémoch sa odporúča nielen pitie čaju, ale aj obklady či sedacie kúpele. V tomto prípade na jednu šálku použite polievkovú lyžicu alchemilky.

Náš tip
Alchemilka je účinná aj vo forme tinktúry, ktorú si môžete zakúpiť v špecializovaných obchodoch. Je to jednoduchý a hlavne rýchly spôsob, ako čerpať benefity z tejto rastliny. Tinktúra sa zvyčajne užíva niekoľkokrát denne v množstve odporúčanom výrobcom.

-m-
Obrázok: www.freedigitalphotos.net, zirconicusso