Biely zázrak každý deň

Biely zázrak každý deň

Mlieko je zdrojom mnohých biologicky významných ochranných látok, počínajúc minerálnymi látkami cez plnohodnotné bielkoviny až po širokú škálu vitamínov a enzýmov, resp. ďalších biologicky účinných látok. Táto nezastupiteľná potravina nás teda všetkých nielen živí, ale predovšetkým chráni naše zdravie.

V poslednom čase sa u nás začalo častejšie hovoriť o zvýšenej potrebe mlieka v zdravej výžive. Väčšina odborníkov na ľudskú stravu a jej vzťah k zdraviu potvrdzuje mimoriadny význam mlieka, pretože jeho nedostatok môže viesť k vzniku nepríjemnej choroby - osteoporózy. Svetovou zdravotníckou organizáciou je osteoporóza definovaná ako úbytok kostnej hmoty a jej odvápnenie, poruchy stavby kostí s tendenciou k zlomeninám. V Slovenskej republike trpí touto chorobou 7-8 percent obyvateľstva, najviac sú ohrozené ženy nad 40 rokov veku, u ktorých dochádza k zrýchlenému úbytku kostnej hmoty po menopauze so znížením hladiny hormónu estrogenu. Najťažším dôsledkom je zlomenina krčka stehennej kosti, pretože po nej umiera do jedného roka až 20 percent pacientov (predovšetkým vyššieho veku). Zanedbateľné nie sú ani zlomeniny predlaktia, zápästia a ďalších kostí a stavcov. Aj keď to neradi počúvame, znížiť riziko vzniku tejto choroby ovplyvní v prvom rade spôsob zdravej výživy. Najdôležitejší je prísun dostatočného množstva vápnika do nášho organizmu, doplnený vitamínom D, ktorý je veľmi dôležitý pre vstrebávanie vápnika v tenkom čreve. Zdrojom kalcia by mala byť skôr potrava ako tabletky, pretože tá obsahuje aj ďalšie cenné živiny.

Preto by v našej strave najdôležitejšiu úlohu malo zohrávať mlieko a mliečne výrobky, ale aj zelenina (napr. brokolica).

POHÁR ZDRAVIA NAMIESTO TABLETIEK

Mlieko a mliečne výrobky predstavujú skutočne jednu z najdôležitejších zložiek v ľudskej výžive. Mlieko sa odporúča ako ideálna potravina pre ľudí všetkých vekových skupín. U detí ho môžeme označiť za priam nepostrádateľné. Je nevyhnutnou potravinou aj pri redukčnej diéte, keď je potrebné zabezpečiť prísun vysokohodnotných bielkovín, minerálnych látok a vitamínov pri zníženom prísune energie. Mlieko sa všeobecne odporúča aj pri diéte rekonvalescentov, napr. po chorobách žalúdka, žlčníka, pre diabetikov, pri poruche metabolizmu vápnika. Špeciálnu kapitolu tvorí mlieko ako tzv. ochranná potravina. To znamená podávanie mlieka pracujúcim v znečistenom, toxickom prostredí, pretože svojím obsahom bielkovín s optimálnou štruktúrou aminokyselín a ďalších látok prispieva k obnove pečeňových buniek. Vzhľadom na najnovšie poznatky môžeme konštatovať, že v špecifických prípadoch pôsobí mlieko aj antikarcinogénne.

V    mlieku sú okrem vápnika, chloridov a siričitanov aj ďalšie základné prvky - železo, meď, fluór, jód, zinok a hliník. Hlavným zdrojom energie v mlieku sú tuky a mliečny cukor. Mliečny tuk v porovnaní so živočíšnym má svoje výhody. Obsahuje najmenej cholesterolu a navyše sa v ňom nachádza aj lecitín, ktorý prispieva k odbúravaniu cholesterolu.

Mlieko je aj výborným zdrojom vitamínov. Obsahuje vitamíny rozpustné v tukoch - A, D, E, F a K a vitamíny rozpustné vo vode - B-1, B2, B6, PP, B- 12, C a H. Ich dôležitosť spočíva vo význame nielen pre zdravie, ale aj kondíciu a telesnú a duševnú pohodu. Ak nám však tieto vitamíny chýbajú, prejavuje sa to v zníženej koncentrácii, môžu nastať poruchy zraku, nervovej sústavy a podobne.

ZAZRAK PRE BÁBÄTKO I DEDUŠKA

Súčasná intenzívna reklama na nealkoholické nápoje vyvoláva najmä u detí nechuť k pitiu mlieka, ale tento odpor podporuje i skutočnosť, že rodičia a vychovávatelia nútia deti piť mlieko. Dieťa predsa nevie dostatočne rozumovo pochopiť, aké veľmi dôležité je preň mlieko, preto v ňom musíme vyvolať prinajmenšom sympatiu a obľubu k tomuto „bielemu zázraku". Niekedy stačí kúpiť ochutené mlieko s atraktívnymi príchuťami pre deti, napr. čokoládové mlieko. Častokrát sa v tlači objavujú aj argumenty proti mlieku na báze intolerancie laktózy a možné alergické reakcie u citlivých jedincov. Ide však o špecifické problémy, ktoré sa vyskytujú u veľmi malej skupiny ľudí.

Konzumentov mlieka môžeme rozdeliť do piatich cieľových skupín: deti, mamičky, dospelá populácia, športovci a dôchodcovia.
O tom, aký negatívny vplyv môže mať na ľudský organizmus nepitie mlieka, sme požiadali odborníkov z Výskumného ústavu potravinárskeho v Bratislave.

1. Deti mlieko nevyhnutne potrebujú pre svoj zdravý rast. Potreba u detí predškolského veku by mala byť 0,3 - 0,5 litra denne. Táto dávka zabezpečuje prívod vápnika a fosforu, ktorý je významnou stavebnou zložkou. Cenné sú v tuku rozpustné vitamíny A a E, v letných mesiacoch aj vitamín D. Mliečny tuk je energetický zdroj a v období rastu má priaznivé zloženie, je ľahko stráviteľný a deti ho tolerujú. Pri jeho nedostatku hrozia poruchy rastu.

2.    Mamičky by v období tehotenstva a dojčenia v nijakom prípade nemali podceňovať tento „biely zázrak\", pretože jeho nedostatok má negatívny vplyv na vývoj kostry plodu a budúcej rodičke chýba vápnik v tele. nakuPrevažne mamičky nakupujú a rozhodujú o tom, či mlieko kúpiť alebo nekúpiť. Táto skupina mlieko nakupuje nielen ako surovinu na prípravu pokrmov, ale v prvom rade ako nevyhnutnú výživu pre svoje deti.

3.    Dospelá populácia všeobecne mlieko kupuje skôr ako surovinu na ďalšiu úpravu pokrmov.

4.    Športovci považujú mlieko za najlepší zdroj bielkovín, ktorý pre svoju kondíciu potrebujú.

5. Dôchodcovia mlieko nakupujú, pretože sú presvedčení o jeho nevyhnutnosti pre svoje zdravie, je to vynikajúci zdroj vápnika a fosforu, keďže u starších ľudí sa vzhľadom na metabolické zmeny vykazuje zvýšená spotreba týchto látok.

V tejto skupine konzumentov pri nedostatku mlieka hrozia problémy počas rekonvalescencie a nastáva nedostatok ochranných látok.

Čo dodať na záver?

Snáď len toľko, že s mliekom by sme mali začínať, ale aj končiť každý deň. A nielen s mliekom, pretože odborníci z Výskumného ústavu potravinárskeho v Bratislave preferujú aj kyslomliečne výrobky, nakoľko podporujú metabolizmus črevnej flóry a sú významnou prevenčnou látkou proti nádorovému ochoreniu hrubého čreva.

Za zdravie sme si zodpovední aj sami pred sebou, preto sa starajme o to, aby nám dlho vydržalo. Prispeje k tomu aj „biely zázrak" každý deň.