Badián zatočí s vírusmi i kvasinkami

Badián zatočí s vírusmi i kvasinkami

Hviezdicový aníz zvyčajne používame iba do vareného vína či sladkých vianočných dobrôt. Je to škoda, pretože jeho použitie i zdravotné benefity sú oveľa širšie.

V alternatívnej medicíne sa badián využíva pomerne často ako prostriedok proti kašľu, reumatizmu a ako bojovník proti kolikám. Má antibakteriálne, protivírusové i protiplesňové účinky a uvoľňuje hlieny, preto by sme ho mali minimálne v zimnom období používať častejšie, napríklad do čaju. Badián je aj súčasťou zmesi piatich korení, ktoré sa nazýva aj čínske korenie. Okrem badiánu obsahuje aj škoricu, fenikel, klinček a sečuánske korenie. Používa sa do slaných i sladkých jedál.

  • Tip na čaj s badiánom

Môžete si pripraviť čaj iba z badiánu a to tak, že ½ čajovej lyžičky čerstvo mletého badiánu zalejete 2,5 dcl vody. Čaj necháte lúhovať 6 minút a môžete podávať. Ak vám nechutí samotný, pokojne pridajte malé množstvo badiánu napríklad do zázvorového čaju, ktorý dochuťte medom a citrónom. Je to postrach pre baktérie a vírusy.

  • Poradí si aj s kvasinkami

Badiánu by sa nemali vyhýbať ani ženy, ktorých trápi vaginálna mykóza spôsobená premnožením kvasinky Candida albicans. Tento účinok testovali aj vedci z Južnej Kórei. Tí potvrdili, že badián má skutočne antimykotické vlastnosti a to hlavne vďaka silici anetol. Takisto je zdrojom antioxidantov, ktoré chránia bunky pred poškodením. Na tento účel môžete badián využiť aj vo forme silice.

  • Za vyskúšanie stojí aj pri zníženom libide a predmenštruačnom syndróme

V krajinách, odkiaľ badián pochádza, sa využíva aj ako prostriedok na podporu libida a na zmiernenie nepríjemných symptómov predmenštruačného syndrómu.

  • Je zdrojom viacerých živín

V hviezdicovom aníze nájdete karotenoidy, vápnik, fosfor a tiež B vitamíny. Všetky tieto látky prispievajú k pevnejšiemu zdraviu a vitalite.

  • Podporuje trávenie

Aj badián patrí do skupiny korenín, ktoré majú priaznivý vplyv na trávenie. Ak vás trápi nadúvanie či iné tráviace ťažkosti, skúste si dopriať napríklad čaj s badiánom.

  • Badián v kuchyni

Okrem toho, že sa badián využíva v zmesi čínskeho korenia, vhodný je aj na samostatné použitie, a to nielen do vareného vína či likérov. Nebojte sa ho pridať k bravčovému mäsu či hydine alebo k rybám. Aj puding či pečivo bude chutiť jedinečne, ak ho dochutíte práve badiánom.

-w-