Alkohol pod kontrolu, alebo ako neodísť s opicou!

Alkohol pod kontrolu, alebo ako neodísť s opicou!

Silvestrovskú oslavu máme dávno za sebou, no pred nami je plesová sezóna a novoročné zábavy. K mnohým patrí aj zvýšená konzumácia alkoholu. Ako piť s mierou a čoho sa vyvarovať, aby sme si z plesu, či z oslavy pamätali čo najviac a nemuseli sme sa hanbiť sami za seba?

V deň „akcie“ sa cítite skvelo, čo sa však nedá povedať o nasledujúcom ráne. Prehnané pitie alkoholu určite neprospieva organizmu a v konečnom dôsledku ani dobrému menu hostiteľa, či hosťa. V malom množstve prináša pohárik pocit pohody, zvyšuje sebavedomie a pomáha zabudnúť na tienisté stránky života. Pohár červeného vínna blahodarne pôsobí na zdravie. Ak však pozeráte na dno pohárika pričasto, môžete ľahko stratiť kontrolu nad sebou samým, alkohol je totiž zdrojom prázdnych kalórií, preto môžete mať pocit nasýtenia, ktorý je však mylný. Telo tak nedostáva potrebné živiny a vitamíny. Treba však povedať, že ide o prípady na hranici alkoholizmu.
 
Čo však robiť, aby ste mali všetko pod kontrolou? Ak sa chystáte na večierok, alebo na ples, predtým ako odídete z domu mali by ste skonzumovať koncentrát vitamínov. Pre istotu sa aj dobre najedzte. Na lačno by ste piť vôbec nemali, inak riskujete skorý koniec večera. Ak začnete s určitým druhom alkoholu, pite s mierou a snažte sa nemiešať. Každý človek je iný a to čo vášmu spolu sediacemu neurobí vôbec nič, vás môže „položiť“. Rozdiely vo vypitom množstve medzi mužmi a ženami snáď pripomínať netreba. Nezabúdajte prijímať aj tekutiny vo forme minerálnych vôd, alebo nesladených čajov.
 
Ak ste neuposlúchli rady a zo spoločenského posedenia si toho veľa nepamätáte, nasledujúce ráno, bude pre vás asi ťažšie. Cítite sucho v ústach a energia zostala kdesi za dverami. Aj v tomto prípade pomôžu rady starých materí. Urobte si silný hovädzí, alebo kurací vývar. Ak vám jedlo v žiadnom prípade neprichádza na chuť, dôležitý je prísun tekutín, aby sa alkohol čo najrýchlejšie vyplavil z tela von. Vhodné sú minerálne vody a bylinkové čaje. Výborným života-budičom je aj osviežujúca sprcha.
 
Alkohol síce pomáha ľuďom dostať sa do dobrej nálady, ak to však preženiete, ľahko sa jazýčky váh môžu preklopiť do depresie, agresivity a hnevu. Prajeme vám príjemnú zábavu a predovšetkým: „Všetko s mierou!“
 
KM