Ako zredukovať príjem sodíka?

Ako zredukovať príjem sodíka?

Máte vysoký krvný tlak? Potom ste zrejme od lekára dostali odporúčanie, že treba obmedziť príjem soli, a teda aj sodíka. Sodík je však ukrytý v množstve potravín. Ako sa mu vyhnúť?

1. Čítajte etikety

I napriek osvete je u nás stále málo ľudí, ktorí čítajú etikety produktov. Ak by sme tak robili, mohli by sme sa vyhnúť aj nadmernej konzumácii sodíka. Čo sa týka obsahu soli a sodíka, voľte potraviny, ktoré obsahujú menej ako 5 % z celkového odporúčaného množstva soli (odporúčaná denná dávka pre dospelého je maximum 5 g soli). Preferujte potraviny s označením „bez pridanej soli“ alebo so zníženým obsahom sodíka. Zrejme sa teda budete musieť vyhnúť konzervám, klobáskam, slanine a mnohým ďalším priemyselne spracovaným potravinám.

2. Pozor na konzervovanú zeleninu

Najlepšou alternatívou je konzumácia čerstvej, poprípade mrazenej zeleniny. Vyhnite sa konzervovanej zelenine a dávajte si pozor aj na dressingy k zeleninovým šalátom, v ktorých je často zastúpené veľké množstvo sodíka.

3. Prijímajte viac draslíka

Sodík a draslík fungujú v ľudskom tele ako protihráči. Preto je dobré okrem obmedzenia sodíka zvýšiť príjem draslíka. Draslík nájdete v čerstvej zelenine a ovocí, v zemiakoch, orechoch, strukovinách, ale aj vo vajíčkach či mliečnych výrobkoch.

4. Pravidelne chrumkajte orechy

Orechy obsahujú veľa prospešných látok, okrem iného aj draslík a zdravé tuky, ktoré sa podieľajú na zlepšení zdravia kardiovaskulárneho systému. Navyše vás skvelo zasýtia a vyhnete sa prejedaniu. Teda orechy namiesto slanej pochutiny s vysokým obsahom sodíka sú skvelou voľbou, ako eliminovať prísun soli.

5. Vhodne kombinujte ovocie

Ovocie je výborným zdrojom draslíka. Niektoré druhy však obsahujú aj veľa cukru. Preto je vhodné ovocie kombinovať a pravidelne si dopriať aj kyslejšie druhy. Sladké ovocie si dajte na desiatu namiesto sladkých sušienok – áno, aj tie v nejednom prípade obsahujú veľa sodíka!

6. Naservírujte si kvalitný jogurt

Kvalitné jogurty sa vyznačujú nízkym obsahom sodíka. Avšak preferujte biele jogurty, do ktorých môžete pokojne pridať čerstvé ovocie alebo oriešky. Na sladké jogurty s príchuťami čokolády či karamelu radšej zabudnite.

7. Pozor aj na minerálky

V niektorých minerálnych vodách je sodík značne zastúpenou zložkou. Z tohto dôvodu si dôsledne prečítajte etiketu a vyberte si minerálnu vodu vhodnú na dennodenné pitie. Ešte lepšie však učiníte, keď budete v rámci pitného režimu preferovať čistú vodu.


-w-