Ako vás môže zachrániť obyčajné vajíčko?

Ako vás môže zachrániť obyčajné vajíčko?

 

Vajíčko je už od nepamäti symbolom zdravia a plodnosti. Aj keď, čo sa týka nadmernej konzumácie, zástancovia zdravej výživy by mohli namietať vysoký obsah cholesterolu. Jedno je však neodškriepiteľné. Jeho využitie v slovenskej domácnosti je viac než časté. Poviete si: „Je obyčajné vajíčko hodné článku?“ Áno. Je síce malé, ale aj vás môže zachrániť!
 
- sneh z vaječného bielka vás zachráni v prípade, že sa vám zmútil mäsový vývar. Bielok dáte povariť do polievky a následne ho vyberiete. Polievka zostane číra.
- vajíčka spájajú sypké masy do formy hladkého cesta, nakyprujú ich
- vaječný žĺtok zlepšuje vzhľad pokrmov
- z ušetreného bielka, dvoch lyžíc mlieka a trochy hladkej múky pripravíme chutnú závarku do polievky, ktorou ju zároveň zahustíme
- sneh z bielkov bude pevnejší, keď doňho pridáte štipku soli
- rozšľahaným vajíčkom jednoducho zahustíte polievku
- ak vám prišla nečakaná návšteva, určite nepohrdnú rýchlym pohostením v podobe plnenej omelety so zeleninou
 
Vajcia sú dôležitou súčasťou našej stravy, pretože obsahujú vysoké množstvo bielkovín. Sú bohatým zdrojom vitamínu A, B, PP a D. Dôležitý je najmä posledne menovaný, pretože je nenahraditeľný pre vývoj kostí a zubov. Obsahujú veľa vápnika, fosforu, železa a sodíka.
 
Aj napriek všetkým plusom, ich nadmerné konzumovanie však nepriaznivo pôsobí na zdravotný stav, pretože zvyšuje hladinu cholesterolu v krvi, ktorý je nepriateľom nášho srdca a ciev.
 
Dôležité je aj ich skladovanie a čerstvosť. Vajcia vždy ukladáme tupým koncom nahor, aby tak mohli správne „dýchať“. Zabránime tak prípadným mikroorganizmom, aby sa z povrchu škrupiny dostali do vnútra vajíčka. Ak máte pochybnosti o čerstvosti vajíčka, trošku ním zatraste. Ak budete počuť bublanie, určite nie je vhodné na konzumáciu. Ak ste si aj napriek „pohŕkaniu“ nie istý jeho čerstvosťou, stačí pohár vody. Vajce doň ponorte. Ak je čerstvé, pekne klesne na dno pohára. Staré vajce, práve naopak vytŕča tupým koncom nad hladinu vody. Ak nemáte možnosť chovať sliepočku, ktorá vám bude znášať vajcia známeho pôvodu, dávajte si pozor na ich označenie. Neoznačené vajcia si určite nekupujte!
 
KM