Ako si cez Veľkú noc dopriať, no nepribrať?

Ako si cez Veľkú noc dopriať, no nepribrať?

Veľká noc nemusí byť len o nekonečnom prejedaní sa či leňošení. Môžete ju osláviť aj zdravo. S nasledujúcimi tipmi môžete stráviť veľkonočné sviatky bez toho, aby ste sa pripravili o niečo naozaj dobré. Pozrime sa na to, ako!

Ráno robí deň!

Našťastie, ani veľkonočná šunka a ani tradičné varené vajíčka nepatria medzi nezdravé jedlá, takže si ich pokojne doprajte napríklad na raňajky. Ak je vaše prvé jedlo zdravé, je menej pravdepodobné, že neskôr zjete veľa veľmi nezdravého jedla. Ak si k šunke a vajíčkam zabezpečíte podľa možnosti celozrnný ražný alebo kváskový chlieb a bohatú zeleninovú oblohu, máte o zdravú porciu jedla postarané.


Zdroj: pixabay.com

Naplánujte si obed!

Ak budete na Veľkú noc variť doma, zostavte si taký jedálniček, ktorý obsahuje zdravé alternatívy. Teda taký, ktorý je zdraviu a telu prospešný. Ako sa vraví, na prílohe naozaj záleží.

Aj mastnejšie mäso môžeme podávať so šalátom, bulgurom či kuskusom, samozrejme, celozrnným. Odľahčíte tým celé jedlo a zároveň budete mať pocit sýtosti.

Dôležité je vyhnúť sa majonézovým šalátom, ktoré sú vďaka majonéze vysoko kalorické a zaťažujú tráviaci trakt. Rovnako dobre, dokonca možno aj lepšie, vám možno bude chutiť čerstvý reďkovkový šalát s jarnou cibuľkou a jogurtovým dressingom.

Ako dezert si pripravte napríklad zdravú mrkvovú tortu, ktorá je na Veľkú noc navyše aj veľmi štýlová.

Ach, tá čokoláda…

Na Veľkú noc sa zvyčajne všetko točí okolo čokoládových vajíčok, čokoládových zajačikov, koláčikov či iných, hlavne sladkých dobrôt. Tie dostávajú ako výslužku nielen deti, ale aj polievači či príbuzní, ktorí prídu na návštevu.

Ak vymeníte nezdravé čokoládové figúrky za tie s kvalitnej čokolády, upečiete koláče s celozrnnej múky a s menším obsahom cukru, urobíte tým veľa nielen pre svoje zdravie, ale aj zdravie svojho okolia.

Čo keby zajačik priniesol deťom v rodine okrem obmedzeného množstva čokolády aj drobné darčeky, ovocie alebo kvety? Ak sa predsa len rozhodnete pre čokoládu, platí, že menej je niekedy viac. Radšej investujte a čokoládu kupujte len kvalitnú, s minimálnym obsahom kakaa 70 %.

Alebo si vyrobte domáce čokoládové či orieškové guličky. Jednoducho namočte mandle do rozpustenej čokolády a vložte ich do chladničky! Je to ideálna kombinácia na maškrtenie. Navyše vyzerajú ako malé vajíčka, takže budú aj veľmi efektné.


Zdroj: pixabay.com

Pozor na pitný režim!

Netreba pripomínať všeobecne známe, že nielen počas sviatkov, ale celoročne sa treba vyhýbať nadmernej konzumácii alkoholu a sladených sýtených nápojov. Alkohol je derivát cukru a sýtené nealkoholické nápoje obsahujú, okrem iného, veľa cukru, konzervačných látok a farbív. Tie spôsobujú nielen priberanie na váhe, ale aj poškodzovanie organizmu.

Pite preto vodu, čaje, pripravte si domácu limonádu alebo čerstvo vylisovanú ovocnú šťavu. Ak si myslíte, že trocha alkoholu sa v týchto dňoch zíde, siahnite po pohári kvalitného suchého vína.

Príliš sa nestresujte!

Ako sa vraví, všetko s mierou. Práca na sebe je obdivuhodná, avšak pre udržanie psychického zdravia je dobré nepreháňať to. Každý extrém škodí. Uvedomte si, že ak aj počas niekoľkých dní niečo z vášho zdravého životného štýlu porušíte, neuškodí vám to. Ak máte chuť na sladké, doprajte si ho, ale potom sa vráťte k zdravej, pestrej a vyváženej strave.
-m-