Ako sa stravovať, keď chcete dlho žiť?

Ako sa stravovať, keď chcete dlho žiť?

Odborníci si posvietili na dáta z dlhého obdobia. Na základe nich dali dokopy pravidlá pre „diétu dlhovekosti“.

Neobmedzený prístup k informáciám má svoje výhody i nevýhody. Ak sa snažíte zorientovať v oblasti stravovania, nie je to jednoduché, pretože informácie sa rôznia. Možno aj to bol dôvod, prečo sa odborníci rozhodli zanalyzovať nazhromaždené dáta z dlhého obdobia. Čo zistili?

Pravidlá stravovania pre dlhý život

Kladiete si otázku, ako sa stravovať, aby ste dlho žili a vyhli sa chorobám? Vedci vám ponúkajú nasledovné rady, ktoré vyplynuli z vyhodnotenia rozsiahlych dát.

Dôležité je mať stredne vysokú spotrebu komplexných sacharidov, ďalej nízky, ale dostatočný prísun bielkovín, väčšinou rastlinného alebo rybieho pôvodu. Ideálne sú strukoviny. Naopak, červenému a spracovanému mäsu sa treba vyhýbať. Tuky by mali tvoriť 30 percent energie. Ide najmä o tuky rastlinného pôvodu, vrátane orechov. Štvrtým pravidlom je denný prerušovaný pôst v trvaní 12 – 13 hodín.

Na týchto pravidlách je skvelé to, že konkrétne zloženie jedálnička si môže každý prispôsobiť, ako potrebuje. Medzi komplexné sacharidy patria celé zrná, ako jačmeň, amarant, hnedá ryža, pohánka, quinoa, proso, ovos, špalda a teff. Rastlinné bielkoviny tvoria potraviny, ako šošovica, zelený hrášok, cícer, konopné a tekvicové semiačka. Dobrou voľbou sú aj voľne žijúce ryby. Zdravé tuky dostanete do jedálnička prostredníctvom konzumácie avokáda, extra panenského olivového oleja, orechov a semien.

Samozrejmosťou by mal byť dostatočný prísun zeleniny a ovocia. Naopak, vyhýbať sa treba vysoko procesovaným potravinám.

Táto štúdia priniesla cenné informácie. Avšak existuje mnoho ďalších, ktoré prinášajú tipy, ako si predĺžiť život.

Tipy na predĺženie života

Zdravá, pestrá a vyvážená strava je jedným z pilierov zdravého životného štýlu. Nie je však jediným dôležitým faktorom ovplyvňujúcim dlhovekosť. Ak chcete dlho žiť a mať pevné zdravie, snažte sa tráviť čas v prírode.
Ďalším dôležitým pilierom dlhovekosti je pravidelný pohyb. Nemusíte sa venovať náročným cvičeniam a zdvíhaniu ťažkých závaží. Pozitívne účinky má, napríklad plávanie, bicyklovanie, aerobik či svižná chôdza. Dôležité je prepašovať čo najviac pohybu do celého dňa, pretože hodinou cvičenia celodenné sedenie nevykompenzujete.
Pre dlhý a kvalitný život je potrebné mať okolo seba milujúcich ľudí, teda rodinu a priateľov. Nie je dôležitá kvantita, ale kvalita. Skúste sledovanie televízie vymeniť za stretávanie sa s priateľmi alebo svojim koníčkom. Tú zmenu pocítite už po krátkom čase. Nezabúdajte ani na svoj mozog – učte sa bez ohľadu na vek, pretože nové informácie otvárajú nové obzory.

Mirka