Ako nás kofeín ovplyvňuje?

Ako nás kofeín ovplyvňuje?

Pohľady vedcov na kofeín sú naozaj veľmi rôznorodé. Rozličné stanoviská zastávajú nielen odborníci, ale aj členovia laickej verejnosti. Ku ktorej skupine sa prikloniť? Aké názory sú správne a naozaj vierohodné? Odpoveď na túto otázku zostáva napriek mnohým výskumom a štúdiám stále záhadou.

Pravdou je, že kofeín má veľký vplyv na organizmus človeka. Odborníci sa zhodujú aspoň v jednej skutočnosti, ktorá sa týka látky menom kofeín. Prostriedok so stimulačným účinkom vplýva na každého z nás iným spôsobom a rozličnou intenzitou. Na svete neexistujú ľudia, na ktorých by kofeín pôsobil úplne rovnako. Táto skutočnosť je dôležitá pri hodnotení informácií, ktoré sa k nám dostávajú z rôznych zdrojov.

Hlavné účinky kofeínu v skratke

  •     Azda najznámejším účinkom je stimulácia. Kofeín povzbudzuje činnosť nervového a dýchacieho systému, pôsobí na srdce. Stimulačné účinky sú významné aj pre krvný obeh.
  •     Veľmi známe je pôsobenie kofeínu na žalúdok, pretože podporuje vylučovanie žalúdočnej kyseliny a zároveň dráždi steny žalúdka. Z tohto dôvodu nie je vhodné piť kávu hneď ráno a na lačný žalúdok.
  •     Kofeín je účinné diuretikum, ktoré sa podieľa na odvodňovaní organizmu. Vysoké dávky kofeínu však spôsobujú stratu vápnika a dlhodobý nedostatok vápnika spôsobuje problémy s kosťami.
  •     Pri pocitoch únavy často siahneme po povzbudení v podobe kofeínu. Látka pôsobí stimulačne na mozgovú kôru, čo sa prejaví zvýšenou duševnou aktivitou.
  •     Nebezpečné z hľadiska pokojného nočného spánku je pitie kávy a nápojov s obsahom kofeínu v neskorších popoludňajších hodinách. Účinky kofeínu sú badateľné šesť až osem hodín po jeho užití. Organizmus sa vie dokonale zbaviť kofeínu až po dvanástich hodinách.
  •     Pri zvýšenom príjme kofeínu boli zaznamenané nepríjemné príznaky v podobe búšenia srdca, trasúcich sa rúk, bolestí hlavy, nervozity či nepokoja.
  •     Kofeín má na mnohých laxatívne účinky. Niektoré štúdie uvádzajú, že pravidelná konzumácia kávy pomáha udržiavať hladinu cholesterolu a bojuje proti zápche.
  •     Negatívne účinky kofeínu sa môžu zvýšiť v kombinácii s niektorými druhmi liekov. Najnovšie sa objavila informácia, že užívanie produktov z rastliny menom echinacea a pitie kávy sa ovplyvňujú. Výskumy ukázali, že echinacea dokáže zvýšiť koncentráciu kofeínu v krvi, a tak znásobiť jeho negatívne účinky na organizmus. V prípade, že dlhodobo užívate lieky, pravidelnú konzumáciu kávy konzultujte s lekárom.

Piť či nepiť?

Káve a nápojom s obsahom kofeínu nemožno uprieť veľké množstvo pozitívnych účinkov. Pravidelnou a primeranou konzumáciou kofeínu môžeme svojmu organizmu skôr pomôcť ako uškodiť. Riešením tejto problematiky je staré známe pravidlo, že najlepšia je „zlatá stredná cesta“.
 
(-de-)