Ako menej soliť?

Ako menej soliť?

Hlavným problémom nie je ani tak soľ, ktorú pridávame do doma pripravovaných jedál, ale hlavne „skrytá soľ“ nachádzajúca sa v množstve priemyselne spracovaných produktov.

Podľa odborníkov je za nadmerný príjem soli považované množstvo viac ako 5 g soli denne. Jedným z hlavných negatív vysokého príjmu sodíka je vysoký krvný tlak, ktorý vedie k srdcovocievnym chorobám. Avšak neprimerané solenie spôsobuje aj zadržiavanie tekutín v tele, vznik opuchov a ľadvinových kameňov, alebo môže byť aj príčinou ťažkostí so žalúdkom. Podľa švédskych vedcov zo Sweden's Institute of Environmental Medicine a Karolinska Institutet  však nadmerný príjem sodíka významne zvyšuje aj riziko vzniku cukrovky druhého typu.

Ako znížiť príjem soli v jedálnom lístku?  

 

Zabudnite na polotovary

Vyhnite sa nákupu priemyselne spracovaných potravín a to hlavne polotovarov. Ak nejaký produkt nepoznáte, vždy si dôsledne prečítajte etiketu. Veľa soli sa nachádza, napríklad v údeninách, ale aj v niektorých syroch.

Varte si doma

Pokiaľ je to možné, jedlo si pripravujte vždy doma a soľte ho až tesne pred dokončením. V prípade, že ho dochutíte na začiatku alebo v priebehu tepelnej úpravy, použijete soli oveľa viac, pretože jedlo soľ „vstrebe“.

Pozor na koreniace zmesi i bujóny

Pri varení sa vyhnite používaniu rôznych koreniacich zmesí, bujónov, omáčok či iných dochucovadiel, v ktorých je nejedenkrát hojne zastúpená nielen soľ, ale napríklad aj glutaman sodný.

Voľte zdravšie alternatívy kuchynskej soli

Ak nemáte zdravotné problémy, jedlá môžete dochucovať himalájskou soľou, vhodnou voľbou pre ľudí so zdravotnými ťažkosťami môže byť aj chlorid draselný, ktorý zakúpite v obchodoch so zdravou výživou.

Za vyskúšanie stojí aj lahôdkové droždie

Zdrojom zaujímavej chuti a aj mnohých prospešných látok je neaktívne droždie. Do jedla sa pridáva po dokončení.

Jedlá božsky dochutia bylinky

Skvelou náhradou soli sú bylinky a to buď čerstvé, alebo sušené. Okrem výnimočnej chuti disponujú aj cennými vitamínmi či minerálmi. Ktoré by ste rozhodne mali mať doma? Cestoviny, šaláty a pokrmy z rajčinami výborne dochutí bazalka. Na pizzu je stvorené oregano. Omáčkam, polievkam, ryži či cestovinám dodá výbornú chuť tymián. Syry, pokrmy z mletého mäsa či zveriny sa oplatí dochutiť rozmarínom. Pokiaľ milujete jedlá stredomorskej kuchyne, nezabudnite na provensálske bylinky. Na posilnenie imunity a dochutenie šalátov i jedál z tvarohu je stvorená žerucha – môžete ju pestovať na okennom parapete po celý rok.

Náhradou soli v marinádach môžu byť citrusy

Ani do marinády na mäso nemusíte pridávať soľ alebo iba minimálne množstvo Skúste skombinovať obľúbené bylinky so šťavou z citrusov. Rovnako dobrý je citrón, pomaranč i limetka. Božsky chutí kombinácia zázvoru a citrónovej šťavy, ale aj citróna, cibule, bobkového listu a čierneho korenia. Výbornú marinádu získate aj zmiešaním kvalitnej sójovej omáčky, citrónu, cesnaku a medu.

Mirka