8 pochúťok na grilovanie a mäso to nie je

8 pochúťok na grilovanie a mäso to nie je

Leto je spojené s grilovaním na záhrade, v prírode či v blízkosti jazier. Väčšina z nás griluje hlavne mäso, klobásy a údeniny, avšak pochúťok na grilovanie je oveľa viac. Skvelo chutí ovocie, zelenina i syry.

Mäso pripravené na grile je klasika, ktorú poznáme všetci. Ak chcete k mäsu pridať niečo zdravé a svieže, poprípade radi experimentujete, vyhovovať vám bude aj grilovaná zelenina a ovocie. Ktoré stoja za vyskúšanie?

1. Baklažán a cuketa

Baklažán obsahuje flavonoidy, ktoré majú skvelé antioxidačné účinky. Okrem toho pôsobí ako diuretikum a obsahuje viacero zdraviu prospešných látok. Teda ak si baklažán pripravíte na grile rozumne, môžete sa tešiť aj na množstvo zdravotných benefitov. Baklažán alebo cuketu nakrájajte na plátky a pokvapkajte olivovým olejom. Umiestnite ich na grilovací rošt a grilujte z každej strany, až kým nezmäknú.

2. Ananás

Ananás je veľmi zdravým a chutným ovocím. Navyše obsahuje enzým bromelín, ktorý pomáha štiepiť bielkoviny. To znamená, že sa ho oplatí pridať k mäsu. Nakrájajte ho na kolieska a z každej strany grilujte zhruba tri minúty.

3. Tofu a tempeh

Skvelou alternatívou pre vegetariánov môže byť pri letnom grilovaní tofu syr alebo tempeh. V obchodoch sa bežne stretnete hlavne s tofu syrom, hoci tempeh je fermentovaným produktom, a tým pádom je zdraviu prospešnejší ako tofu. Tofu je k dispozícii aj údené alebo ochutené bylinkami. Tieto sójové produkty môžete naložiť do marinády s cesnakom, bylinkami a olivovým olejom, a potom ich ugrilovať. Takisto si môžete pripraviť ražniči, na ktoré budete potrebovať údené tofu, zemiaky, cibuľu a papriku. Všetko dajte na špajdľu a potom na gril.

4. Paradajky

Paradajky sú pri grilovaní klasikou, ale rozhodne sa oplatí neopomenúť ich. Stačí ich prekrojiť na polovicu, rozrezanú stranu potrieť olivovým olejom a dať na gril zhruba na 3 minúty.

5. Šampiňóny

Ďalšou vďačnou potravinou na grilovanie sú šampiňóny, ale vyskúšať môžete aj iné huby. Opäť ich stačí očistiť, potrieť olivovým olejom a dať na gril.

6. Mrkva

Mrkva je dobrým zdrojom betakaroténu i ďalších látok. Jednoducho ju ošúpte a šupnite na gril. Pri stredne vysokej teplote bude hotová o niekoľko minút.

7. Sladké zemiaky

Hľadáte chutnú grilovanú prílohu? Okrem bežných zemiakov môžete použiť aj batáty. Majú výnimočnú, príjemne sladkú chuť a množstvo živín. Nakrájajte ich na ľubovoľné tvary, pokvapkajte olivovým olejom, dochuťte bylinkami a grilujte.

8. Banán

Ešte ste neskúšali grilovať banán? Naberte odvahu a urobte to. Je originálnym spestrením letného grilovania a navyše obsahuje vlákninu i aminokyselinu tryptofán, ktorá vám zabezpečí psychickú pohodu.


-w-