7 pozitív čakanky obyčajnej

7 pozitív čakanky obyčajnej

Čakanka bežne rastie u nás napríklad pri cestách, na pasienkoch či medziach. Zvyčajne sa zbiera kvitnúca vňať, listy alebo koreň. Aké sú pozitíva rastliny, ktorú mnohí považujú za burinu?

1. Koreň je zásobárňou inulínu

Takmer polovicu obsahu koreňa čakanky tvorí inulín. Ide o prebiotickú vlákninu, ktorá predstavuje potravu pre črevné probiotiká a má zásluhu na správnom fungovaní tráviacej sústavy. Chráni ju pred vznikom rakovinových či zápalových ochorení.  Inulín je zaujímavý tým, že má sladkastú chuť, ale nespôsobuje výkyvy krvného cukru, teda je výbornou náhradou bežných sladidiel pre diabetikov a ľudí, ktorí chudnú. Ocenia ho aj tí, ktorí majú vyššiu hladinu cholesterolu v krvi alebo potrebujú svoje telo detoxikovať.

2. Odvar z koreňa pomôže pri ťažkostiach so žlčníkom a pečeňou

Trápi vás podráždený žlčník alebo ťažkosti s pečeňou?  V tom prípade stojí za vyskúšanie čaj zo sušeného koreňa čakanky. Stačí, ak 2 gramy drogy zalejete 200 ml vriacej vody a necháte lúhovať. Úľavu vám prinesú 2 až 3 šálky čaju denne. Vyskúšajte ho aj vtedy, ak vás trápi zápcha.

3. Podporí rast vlasov

V období stresu môžeme trpieť zvýšeným vypadávaním vlasov. Dôležité je zvýšiť nielen prísun potrebných vitamínov a minerálov (B komplex, vitamíny C a E, kremíka, zinku), ale rast vlasov stimulovať aj zvonku. Na to môžete použiť šťavu z čerstvého koreňa čakanky. Stačí ju raz či dva razy denne vtierať do vlasovej pokožky.

4. Uľaví od bolesti kĺbov a kožných problémov

Silnejší odvar z čakanky môžete použiť zvonku vo forme obkladu pri bolestiach kĺbov. Používa sa však aj pri ekzémoch a nepríjemných vyrážkach. Na tento účel môžete využiť aj rozdrvený čerstvý list.

5. Kvety prinesú úľavu pri očných problémoch

Aj kvietky z čakanky majú svoje použitie. Zápary sa používajú ako výplach očí pri problémoch so spojivkami, rohovkou alebo dúhovkou.

6. Listy podporia chuť do jedla

Čerstvé listy z čakanky poslúžia ako prostriedok podporujúci chuť do jedla. Pred podávaním čerstvé lístočky umyte, nechajte voľne uschnúť a použite do šalátov.

7. Podporí imunitu  i detoxikáciu

Ak do jedálneho lístka zaradíte čakanku, zastúpená vláknina, vitamíny, minerály i stopové prvky telo výborne očistia i posilnia.


-w-