6 výhod pravidelnej konzumácie hrozna, o ktorých sa často nehovorí

6 výhod pravidelnej konzumácie hrozna, o ktorých sa často nehovorí

Podľa Svetovej zdravotníckej organizácie by sme mali denne skonzumovať minimálne 400 g zeleniny a ovocia. Čím pestrejšiu škálu zvolíme, tým lepšie, pretože telu tak dodáme mnoho prospešných látok, vrátane antioxidantov.

Skvelým druhom ovocia je aj hrozno. Väčšina z nás vie, že pravidelná konzumácia tohto ovocia môže znížiť riziko vzniku rakoviny a srdcových chorôb. Je to vďaka zastúpeným polyfenolom, hlavne resveratrolu, ktoré disponujú protizápalovými a antioxidačnými vlastnosťami.

Podľa štúdií na zvieratách je resveratrol schopný spomaliť alebo zabrániť rastu nádorov v lymfatickom systéme, pečeni, žalúdku, prsníku, hrubom čreve, ale aj na koži. Dobrou správou je, že tento antioxidant je prítomný aj v červenom víne. Čiže striedma konzumácia červeného moku môže priniesť určité zdravotné benefity.

Čo sa týka zdravia srdca, okrem resveratrolu majú naň pozitívne účinky aj kvercetín a draslík znižujúci krvný tlak.

Ako je to so živinami? V šálke hrozna sa nachádza viac ako 100 kcal, 27,3 g sacharidov, 1,1 g proteínov, 1,4 g vlákniny, 27 % ODD vitamínu C, 28 % ODD vitamínu K. Ďalej toto ovocie obsahuje vitamíny skupiny B, draslík, meď, mangán a mnohé antioxidanty, ako napríklad kvercetín.

Aké sú benefity hrozna, o ktorých možno netušíte?

1. Pomôže pri zápche

Známym bojovníkom proti zápche sú hrozienka, teda sušené hrozno, ale pomôže aj čerstvé. Je totiž zdrojom vody a cennej vlákniny, ktorá je nevyhnutná pre správnu činnosť čriev.

2. Môže pomôcť zmierniť alergie

Kvercetín v hrozne môže byť nápomocný pri eliminácii symptómov alergií, ako napríklad nádchy či slzenia očí. Avšak v tomto smere je potrebné urobiť ešte ďalšie výskumy.

3. Je pokladom pre oči

V hrozne sa nachádzajú karotenoidy, ako luteín a zeaxantín, nevyhnutné pre zdravie očí. Jedná sa o antioxidanty, ktoré chránia bunky pred poškodením voľnými radikálmi.

4. Môže zmierniť akné

Resveratrol by mohol byť podľa jednej zo štúdií nápomocný pri liečbe akné v prípade, ak sa skombinuje s lokálnym ošetrením pleti benzoylperoxidom.

5. Má priaznivý vplyv na pamäť pozornosť a náladu

230 ml hroznovej šťavy denne má podľa jednej štúdie schopnosť zlepšiť pamäťové schopnosti a náladu už 20 minút po konzumácii. Za tieto priaznivé účinky je zodpovedný už niekoľkokrát spomínaný resveratrol.

6. Podporuje zdravie kostí

Pre zdravie kostí je dôležitý vitamín K, ale aj vápnik, horčík, draslík, fosfor a mangán, ktoré sa nachádzajú aj v hrozne.

Podľa štúdií na zvieratách konzumácia hroznového prášku zlepšila denzitu kostí, avšak aj tu je potrebné vykonať ďalšie štúdie na ľuďoch.

Mirka