6 tajomstiev modrých zón. Inšpirujte sa aj vy!

6 tajomstiev modrých zón. Inšpirujte sa aj vy!

Dožiť sa veku viac ako 100 rokov v plnom zdraví nie je v modrých zónach žiadna rarita, práve naopak. Tieto oblasti v rôznych kútoch sveta zaujímajú aj vedcov, ktorí študujú dlhovekosť.

Na svete existuje viacero modrých zón. Ľudí, ktorí sa dožívajú najvyššieho veku, nájdete v Sardínii v Taliansku, Ikarii v Grécku a v Okinawe v Japonsku, tiež v oblastiach Nicoya v Kostarike a Loma Linda v Kalifornii.

6 charakteristík modrých zón

Predstavte si, že existuje spôsob života, ako sa dožiť vysokého veku v plnom fyzickom i duševnom zdraví. Práve v tomto sú nám inšpiráciou modré zóny. Hoci sa nachádzajú v rôznych častiach sveta, majú niekoľko spoločných charakteristík. Ktoré sú to?

Súdržnosť rodiny

Jedným z typických znakov modrých zón je to, že rodina drží spolu. Medzi jej členmi vládne silná sociálna a emocionálna podpora. Samozrejme, zdieľajú spoločné hodnoty, zachovávajú tradície a spoločne sa stretávajú pri rôznych aktivitách, napríklad spoločnom stravovaní. Opomenúť nemožno otvorenú komunikáciu založenú na rešpekte medzi členmi rodiny rôzneho veku.

Vyhýbanie sa fajčeniu

O negatívnych účinkoch fajčenia na zdravie fajčiara i jeho okolie vie snáď každý. Napriek tomu na Slovensku fajčí približne 23 percent ľudí a 11-tisíc ľudí ročne zomrie na jeho následky. Ak teda chcete urobiť niečo pre zdravie a dlhovekosť, prestaňte fajčiť.  

Strava na rastlinnom základe

Pre modré zóny je typická strava na rastlinnom základe. To znamená, že v jedálničku sú zastúpené najmä potraviny na rastlinnom základe. Ide predovšetkým o zeleninu, ovocie, bylinky, orechy, semená, strukoviny, kvalitné tuky (olivový olej) a celé zrná, ale aj fermentované sójové potraviny (miso, natto, tempeh).

Zo živočíšnych produktov sú zastúpené najmä kvalitné mliečne výrobky, napríklad v podobe kozieho mlieka či domácich syrov. Nechýbajú ani fermentované potraviny, teda jogurty či kefír.

Strava v týchto oblastiach je bohatá na vitamíny, minerály, stopové prvky i antioxidanty. Nechýba v nich ani vláknina a probiotiká.

Naopak, v našich končinách stále väčšina ľudí funguje najmä na konzumácii vysoko priemyselne spracovaných potravinách s vysokým obsahom cukru, transtukov, konzervantov, dochucovadiel či farbív.

Mierna každodenná aktivita

Odborníci upozorňujú na to, že sedavý spôsob života nie je možné kompenzovať niekoľkými hodinami tréningu v posilňovni v priebehu týždňa. Dôležitý je každodenný prirodzený pohyb. Dôkazom toho, že táto stratégia funguje, sú aj modré zóny. Obyvatelia týchto oblastí sa hýbu prirodzene, venujú sa chôdzi, pracujú v záhrade či tancujú. To prispieva k udržaniu dobrej kondície i posilňovaniu imunitného systému.

Sociálne interakcie medzi ľuďmi rôzneho veku

Jedným z dôležitých faktorov dlhovekosti sú sociálne interakcie, ktoré prebiehajú v rámci ľudí rôzneho veku. Byť aktívnou súčasťou komunity je nesmierne dôležité, pretože poskytuje podporu i sociálny kontakt.

Nízka úroveň stresu

V modrých zónach je tempo života neporovnateľne pomalšie ako u nás. Pre obyvateľov modrých zón je typická vnútorná harmónia a pozitívny prístup k životu. Nezabúdajú na relaxačné aktivity, ako je meditácia, čítanie či rôzne rituály. Učením sa nových vecí a venovaním sa záujmom si udržiavajú mozog v kondícii.

Inšpirujete sa?

Ak chcete prežiť dlhý a kvalitný život, môžete sa obyvateľmi modrých zón inšpirovať. Počíta sa každá, teda aj malá zmena. Nezabúdajte, že malé zmeny robia veľké rozdiely. Začnite už dnes a urobte niečo pre svoje zdravie.

Mirka