5 dôsledkov nedostatočného spánku

5 dôsledkov nedostatočného spánku

Dlhodobejší deficit spánku má vplyv na naše zdravie, vzhľad, pamäťové schopnosti, pozornosť, náladu i sexuálny život.

Ak ste doteraz nepovažovali spánok za príliš dôležitý, vedzte, že nasledujúce riadky váš názor zmenia. Počas nočného odpočinku prebieha v ľudskom tele množstvo regeneračných procesov. Ak telu spánok nedoprajete, dôsledkov je hneď niekoľko.

1. Únava spôsobuje znížený výkon i  nehody

Znížená výkonnosť v práci, súvisiaca s nedostatkom spánku, nie je žiadnou novinkou. Avšak nedostatočný alebo nekvalitný spánok môže mať oveľa závažnejšie dôsledky – spomaľuje reakčnú dobu počas šoférovania, čo niektorí odborníci prirovnávajú k stavu opitosti. Únava, ktorá je spôsobená spánkovým deficitom, má vplyv aj na pracovné úrazy. Podľa jednej z vedeckých štúdií, ospalí pracovníci sú zodpovední za viac pracovných úrazov, s čím súvisí aj dlhšia doba práceneschopnosti.

2. Sťažené učenie sa

Nedostatok spánku spravidla spôsobuje problémy aj študentom a všetkým, ktorí sa snažia naučiť niečo nové. Spánok je totiž pre myslenie a učenie rozhodujúci. Jeho nedostatok ovplyvňuje kognitívne procesy – zhoršuje pozornosť, bdelosť, sústredenie i riešenie problémov. To všetko má vplyv na efektivitu učenia sa. Ďalším problémom je to, že ak nemáte dostatok spánku, budete mať problém s vybavením si toho, čo ste sa naučili.

3. Zhoršenie zdravotného stavu

Ktoré faktory sú zodpovedné za srdcové choroby, mŕtvicu, cukrovku, nadváhu či obezitu? Možno vám ako prvé zídu na um nevhodné stravovanie a nedostatok pohybu. Máte síce pravdu, ale podľa odborníkov má dlhodobý nedostatok spánku vplyv aj na vznik vyššie uvedených ochorení.

4. Zlá nálada

Dlhodobejší spánkový deficit sa skôr či neskôr odzrkadlí aj na duševnom stave. Podľa jednej zo štúdií, uskutočnenej ešte v roku 2005, tí, ktorí mali diagnostikovanú depresiu alebo úzkosť, mali problém so spánkom, resp. spali menej ako 6 hodín denne. O dva roky neskôr odborníci sledovali v rámci ďalšieho výskumu až 10 000 ľudí. Tí, ktorí trpeli nespavosťou, mali diagnostikovanú depresiu až 5-krát častejšie.

5. Unavená pokožka

Nedostatok spánku sa podpíše aj na vzhľade pleti. Vyzerá mdlo, prehĺbia sa vrásky alebo vzniknú tmavé kruhy pod očami. Za tento stav je zodpovedný stresový hormón – kortizol, ktorý sa pri nedostatočnom spánku uvoľňuje vo zvýšenej miere. Jeho nadbytok má vplyv na produkciu kolagénu, ktorý je zodpovedný za hladkú a pružnú pokožku.

-w-