Prečo nám sociálne siete škodia?

Prečo nám sociálne siete škodia?

Hoci sú sociálne siete miestom, kde môžeme komunikovať s priateľmi a zdieľať rozličné informácie, nemožno si nevšímať aj ich negatívny vplyv na naše mentálne zdravie.

Mnohé z nich sa stali miestom, kde zavítame aj niekoľkokrát denne. Informácie, ktoré nám poskytujú, nás vedia nielen potešiť a motivovať, ale aj rozhorčiť, rozčúliť, urobiť smutnými, ba dokonca vyvolať závisť či ohováranie. Ako nám teda môžu sociálne siete škodiť?

Vyvolávajú v nás neistotu

Na sociálnych sieťach vidíme dokonalé selfie fotografie, zamilované dvojice žiariace šťastím, fotografie prírastkov do rodiny, zásnub, svadieb, pracovných povýšení a tak ďalej. Tieto informácie nás môžu na jednej strane potešiť, no zväčša v nás vyvolávajú neistotu a pripomínajú nám to, čo nám chýba. Jednoducho, porovnávanie s druhými k spokojnosti nevedie.  Tiež zabúdame na to, že mnohí ľudia na sociálnych sieťach radi preháňajú a potrebujú sa predvádzať, aby uspokojili vlastné ego. Realita však môže byť úplne odlišná. Nikto sa predsa nebude chváliť chybami či zlyhaniami!

Znižujú produktivitu práce

Ruku na srdce, koľkokrát sa počas pracovnej doby prihlásite na sociálnu sieť, pozeráte a komentujete novinky a odpovedáte na správy? Ak by ste tento čas spočítali, zamestnávateľ by zrejme potešený nebol. Sociálne siete poskytujú rozptýlenie, spôsobujú únavu a neraz vyvolávajú aj negatívne emócie. To všetko má, samozrejme, vplyv na výkon. Preto je lepšie stanoviť si pravidlá, ako často na sociálne siete zavítate a týchto pravidiel sa držať.

Robia nás závislými

Všimli ste si niekedy ľudí čakajúcich u lekára alebo na zastávke? Mnohí z nich majú v rukách telefón a „visia“ na sociálnych sieťach. Sú aj takí, ktorí sú doslova nervózni, keď nevedia, čo sa vo virtuálnom svete ich priateľov deje. Tu si treba pripomínať, že na jednej strane sociálne siete pomáhajú udržiavať kontakt s priateľmi, no na druhej strane je neporovnateľne dôležitejší reálny život.

Znižujú naše komunikačné zručnosti

Sociálne média môžu pomôcť uzavretejším ľuďom nadviazať nové kontakty. Lenže ak sa do virtuálneho sveta „zatvoria“, ich komunikačné zručnosti sa môžu ešte viac zhoršiť, pretože si odvyknú od komunikácie tvárou v tvár. Budú sa cítiť ešte viac nervózni a bezradní. Sociálne siete tiež môžu vyvolať strach zo samoty, že o virtuálne spojenie s ostatnými človek príde, a teda zostane sám.

Ako sa dostať z pazúrov sociálnych sietí?

Aj tu platí, že sociálne siete sú dobrým sluhom, ale zlým pánom. Preto si treba stanoviť presné hranice, koľko času budeme na nich tráviť. Tiež sa treba zamyslieť nad tým, či je potrebné ostatných oboznamovať so svojím súkromným životom, pretože to zväčša spôsobuje viac škody ako osohu. Chváliť sa novým autom či značkovou kabelkou je tiež  iba dôkazom toho, že dotyčný človek si takýmto spôsobom potrebuje zvýšiť svoje nízke sebavedomie. A napokon, kto je šťastný a spokojný v reálnom živote, nepotrebuje sa zviditeľňovať na sociálnych sieťach.


-w-