8 vecí, ktoré robia šťastní ľudia

8 vecí, ktoré robia šťastní ľudia

Pocit šťastia nie je o vonkajších okolnostiach, ale o vnútornom rozpoložení. Každý z nás môže byť šťastným človekom! Na čo šťastní ľudia vo svojom živote nezabúdajú?

1. Vedia, že sny sú dôležité

Šťastní ľudia sú si vedomí toho, že všetko je možné, teda, že môžu dosiahnuť to, po čom túžia. Sny sú pre nich dosiahnuteľné a uskutočniteľné, preto sa neboja snívať a premieňať sny a túžby na realitu. 

2. Nie sú sebeckí

Ak je niekto naozaj šťastný, chce šťastie rozdávať i navôkol, teda sebeckosť mu nič nehovorí. Súcitnosť je o dávaní – o milom slove, trpezlivosti, drobných pozornostiach. Je to spôsob, ako priniesť šťastie druhým a vlastne aj znásobiť svoje vlastné.

3. Neporovnávajú sa

Každý z nás je jedinečný a cesta každého z nás je iná, neporovnateľná. Šťastní ľudia sú si vedomí toho, že porovnávanie sa s druhými k spokojnosti nevedie. Snažia sa tomu vyhýbať a radšej pracovať na svojom rozvoji a raste.

4. Nevnímajú život a jeho dary ako samozrejmosť

Možno to bude znieť ako klišé, ale život je krátky a treba si ho užívať plnými dúškami a najmä pociťovať vďaku – za nový deň, za zdravie, svojich blízkych, dobré jedlo, slnko, čerstvý vzduch, prírodu. Pretože nič z toho nie je samozrejmosťou, ale obrovským darom.

5. Neľutujú sa

Šťastní ľudia vedia, že posun vpred, za svojím cieľom, nie je bezbolestný. Súčasťou tejto cesty sú aj zlyhania, ktoré neraz bolia. Oni sa však nevzdávajú a veria, že nič sa nedeje náhodne a hlavne sa usilujú vziať si z danej situácie ponaučenie.

6. Snažia sa byť pozitívnymi

V dnešnom svete je také ľahké skĺznuť do negativizmu. Stačí sa poobzerať okolo a človek je plný nechuti a negatívnych emócií, z jeho úst sa hrnú sťažnosti. Šťastní ľudia však vedia, že negatívne priťahuje iba negatívne. Preto sa snažia byť pozitívnymi.

7. Nepotrebujú ohovárať

Ohováranie je vlastne znakom toho, že poukazujeme na chyby druhých v snahe zakryť tie vlastné. Prečo by sa šťastní ľudia uchyľovali k ohováraniu? Nemajú na to dôvod, pretože sú si vedomí svojich kladov i záporov – pozitívne stránky rozvíjajú, negatívne sa snažia okresať, tak vlastne nemajú čas na ohováranie druhých.

8. Starajú sa o seba

Telo a duša sú prepojené. Šťastní ľudia to vedia, a preto sa starajú nielen o svoj duševný rozvoj, ale aj o telesnú schránku. Športujú, zdravo sa stravujú, chodia pravidelne na preventívne prehliadky k lekárovi a nezanedbávajú ani svoj vzhľad.


-w-