3 druhy meditácie, ktoré zvládne aj začiatočník

3 druhy meditácie, ktoré zvládne aj začiatočník

Meditácia má veľa pozitív, pričom niektoré druhy meditácie prinášajú aj jedinečné výhody. Avšak vo všeobecnosti možno povedať, že ak pravidelne meditujete, meditácia vám pomôže navodiť pohodu, odbúrať stres a celkovo zlepšiť zdravotný stav.

Ak patríte k úplným začiatočníkom v oblasti meditácie, príjemne vás prekvapia jej účinky, ako napríklad spomalenie srdcového tepu, uvoľnenie telesného napätia, dosiahnutie pokoja a úľava od stresu. Ak sa meditácia pre vás stane denným rituálom, zistíte, že čím viac budete meditovať, tým viac pozitív pocítite. Môže ísť o získanie lepšej odolnosti voči stresu,  podporu koncentrácie a schopnosti rozhodovať sa, ale napríklad aj zníženie krvného tlaku.

Existujú desiatky druhov meditácie

Niektoré sú spojené s koncentrovaním sa na jeden bod či myšlienku, iné zahŕňajú viac predmetov záujmu. V každom prípade prvá i druhá možnosť je pre telo i dušu prínosom a je na vás, čo si vyberiete.

Základná meditácia

Na začiatku vám stačí 5 až 10 minút, neskôr sa môžete tejto meditácii venovať dlhšie. Pohodlne sa usaďte a uvoľnite celé telo. Zatvorte oči a snažte sa nepripustiť si bližšie žiadnu myšlienku. Usilujte sa dobiedzajúce myšlienky ignorovať. Ak sa vám to nedarí a začnete nad niečím premýšľať, skúste to znovu. Chce to len cvik. V žiadnom prípade sa nestresujte, že vám to nejde. S pribúdajúcim časom budú „bezmyšlienkové chvíle“ dlhšie a dlhšie.

Meditácia založená na hlbokom dýchaní

Posaďte sa do tureckého sedu alebo si ľahnite na chrbát. Pri tureckom sede nezabudnite prirodzene vystrieť chrbát a uvoľniť ramená. Zatvorte oči, zhlboka sa nadýchnite a sledujte, ako sa vám dvíha brucho (poprípade si na brucho dajte ruku a sledujte, ako sa dvíha). S hlbokým výdychom sa koncentrujte na to, ako sa brucho zmenšuje. Nadychujte sa nosom a vydychujte ústami. Zamerajte sa iba na pomalé a hlboké dýchanie, nedovoľte myšlienkam, aby vás ovládali.

Meditácia, ktorá využíva slová či frázy

Mantry sa využívajú hlavne v jogovej meditácii. No ak nie ste fanúšikom jogy, môžete použiť akékoľvek slová či slovné spojenia, ako napríklad –  pokoj, som v pokoji, som pokojná. Základom je zatvoriť oči a opakovať si vybrané slová. Snažte sa zamerať iba na zvuk svojho hlasu a o precítenie vybraných slov. Ak vás nejaká myšlienka vyruší, vráťte sa späť k meditácii. 


-w-