Ako dostať mozog do formy a skoncovať so zabúdaním?

Ako dostať mozog do formy a skoncovať so zabúdaním?

Nefunguje vám pamäť tak ako kedysi? Zabúdate na dôležité veci? Nečudujte sa, pretože ak mozog netrénujete, zlenivie. Okrem tréningu potrebuje aj vhodné palivo v podobe výživných látok. Ako teda dostať mozog do skvelej formy?

1. Hrajte pamäťové hry

Kedysi bolo v rodinách dobrým zvykom hrávať aspoň počas víkendov pamäťové hry. Rodina bola pospolu a navyše si všetci precvičili svoj mozog – pamäť, koncentráciu, pozornosť a podobne. Prečo tieto rituály neoprášiť? Ak sa tento nápad v rodine neujme, snažte sa pravidelne napríklad lúštiť krížovky alebo si zahrajte nejaké online pamäťovú hru, alebo sa venujte skladaniu puzzle.

2. Doprajte si dostatok kvalitného spánku

Činnosť a funkcie mozgu ovplyvňuje aj dostatočný a hlavne kvalitný spánok. Doprajte si aspoň osem hodín spánku. Vyhnite sa používaniu elektroniky pred spaním kvôli nežiaducemu modrému svetlu, ktoré má vplyv na tvorbu melatonínu. Nepodceňujte ani ďalšie prvky spánkovej hygieny.

3. Dajte šancu rybiemu oleju

Rybí olej je jedným z najlepších zdrojov omega-3 nenasýtených mastných kyselín, ktoré sú pre činnosť mozgu kľúčové. Navyše prospejú aj vášmu srdcu, podporia imunitný systém a chránia pred vznikom rakovinových ochorení.

4. Hýbte sa!

Chcete vedieť, čo má pohyb spoločné s výkonnosťou mozgu? Viac, ako sa môže na prvý pohľad zdať. Podľa odborníkov má aeróbne cvičenie, ako napríklad beh alebo cyklistika, vplyv na rast neurónov v mozgu.

5. Naučte sa niečo nové

Môže ísť o učenie nových jazykov, čítanie encyklopédií z rozličných oblastí a snaha o zapamätanie čo najväčšieho množstva informácií. Možno sa to na prvý pohľad nezdá, ale mozgu prospieva čokoľvek nové, nepoznané. Nebojte sa otvoriť novým veciam a zážitkom – doprajte si exotické ovocie či iné jedlo, ktoré ste predtým nikdy nejedli, zúčastnite sa akcie, na ktorej ste nikdy neboli, učte sa spoločenské tance, zájdite do neznámej reštaurácie, tvorte...

6. Robte veci inak

Používate pri jedení, česaní vlasov či umývaní zubov vždy iba pravú ruku? Ak tieto činnosti najbližšie vykonáte druhou rukou, precvičíte svoj mozog. Chodíte do práce vždy tou istou trasou? Zajtra choďte inou, mozgu to prospeje.


-w-