4 koreniny, ktoré v zime zahrejú

4 koreniny, ktoré v zime zahrejú

Viete, ktoré koreniny je vhodné používať v zime častejšie ako počas iných ročných období, pretože zahrejú? Ak nemáte ani tušenia, čítajte ďalej.

  • Badián

Jednou z korenín, ktorá dokáže zahriať zvnútra, je badián. Je známy aj pod názvom hviezdicový aníz, lebo vzhľadom pripomína hviezdu. Výnimočný je predovšetkým zastúpením antioxidantov chrániacich bunky pred poškodením voľnými radikálmi. Jedná sa, napríklad o kvercetín, tymol, anetol a mnohé ďalšie. Pravidelná konzumácia tohto korenia prispieva ku krajšej pokožke, posilneniu imunitného systému či kvalitnejšiemu spánku. Zaujímavá je aj jeho schopnosť podporovať krvný obeh, bojovať proti plesniam a zlepšiť trávenie.  Podľa vedcov z Indie, konkrétne z Katedry farmaceutickej technológie Univerzity Jadavpur z Kalkaty, badián podporuje zdravie dýchacích ciest. Konkrétne šálka čaju z badiánu je schopná neutralizovať začínajúcu infekciu prejavujúcu sa bolesťou hrdla či kašľom.

  • Kurkuma

Kurkuma je čoraz populárnejšou koreninou aj v našich končinách. Okrem toho, že organizmus zahreje, disponuje aj ďalšími pozitívnymi účinkami. Jej hlavnou zložkou je kurkumín s protizápalovými vlastnosťami. Dokonca môže pomôcť aj pri chronických ochoreniach, ako je zápalové ochorenie čriev, pankreatitída a artritída. Kurkumín disponuje aj schopnosťou chrániť pred srdcovými ochoreniami, rakovinou i cukrovkou. Ak chcete predchádzať Alzheimerovej chorobe vo vyššom veku, vo vašom jedálničku by nemala chýbať práve kurkuma. Vedecké štúdie naznačujú, že by z nej mohlo byť sľubné prírodné antidepresívum. Predstavuje tiež vhodnú formu podpornej liečby pri kožných ochoreniach, ako je psoriáza, ekzém či akné.

  • Škorica

Škorica snáď nechýba v žiadnej slovenskej domácnosti, lebo má vynikajúcu chuť i arómu. Avšak väčšina z nás má medzi koreninami čínsku škoricu, ktorej účinky sa nedajú porovnať s kvalitnou cejlónskou škoricou. Aj táto korenina je nabitá rôznymi antioxidantmi, hlavne zo skupiny polyfenolov. Vďaka nim disponuje významnými protizápalovými vlastnosťami. Už pol čajovej lyžičky denne môže byť účinnou prevenciou proti kardiovaskulárnym ochoreniam i neurodegeneratívnym ochoreniam, ako je Alzheimerova či Parkinsonova choroba. Pravidelnou konzumáciou škorice tiež môžete predchádzať inzulínovej rezistencii. Prospešná je aj pre ľudí s cukrovkou, nakoľko prirodzene znižuje hladinu cukru v krvi. V neposlednom rade je bojovníčkou proti infekciám spôsobeným baktériami a hubami.

  • Kardamóm

Kardamóm patrí u nás medzi menej známe koreniny. Avšak existuje viacero dôvodov, prečo sa ho oplatí zaradiť do jedálnička. Okrem toho, že v zime zahreje, doplní to organizmu, napríklad železo, horčík, selén, zinok, mangán, vitamíny skupiny B či vlákninu. Samozrejmosťou je pestrá škála antioxidantov bojujúcich proti oxidačnému stresu. Kardamóm má antimikrobiálne vlastnosti, zlepšuje zdravie srdca, má protizápalové vlastnosti, podporuje trávenie, reguluje hladinu cukru v krvi, priaznivo vplýva na pečeň a je prospešný aj pre psychiku, pretože patrí medzi prírodné antidepresíva. Predstavuje tiež spôsob, ako zlepšiť zdravie dýchacích ciest a zmierniť nevoľnosť či vracanie.
Mirka