Ako si užiť vianočné jedlo a pitie v zdraví?

Ako si užiť vianočné jedlo a pitie v zdraví?

K Vianociam patrí dobrá nálada, stretnutia s milovanými ľuďmi, chutné jedlo a nápoje. Ak si každoročne dávate predsavzatie, že sa určite neprejete a ani nepriberiete, a ešte vám to nevyšlo, tento rok sa vám to s našimi tipmi podarí. Ktorých pravidiel sa oplatí držať?

  • Všetko s mierou alebo NEPREHÁŇAJTE TO

Hovorí sa, že všetko je v hlave. Ak chudnete, alebo máte zdravotné problémy, a neradi by ste si prejedaním počas vianočných sviatkov privodili nejaké ťažkosti, nastavte sa vopred na to, že môžete zo všetkého ochutnať. Nič si nezakazujte. Nehovorte si, čo nesmiete za žiadnu cenu a podobne. Stačí, keď sa budete držať pravidla, že všetko s mierou.

  • Štedrovečerná hostina je len jedna

Milujete tradičné štedrovečerné jedlá a odmietate sa ich vzdať, alebo ich pripravovať v zdravšej verzii? Pokojne si ich doprajte v rámci štedrovečernej hostiny, ale nenapchávajte sa nimi ďalšie tri dni, pretože „veľa zostalo“. Ak si v tomto neveríte, tak jednoducho pripravte len toľko, koľko zjete. Vyhnete sa lákadlám a na 1. a 2. sviatok vianočný si uvaríte niečo iné, ideálne zdravšie.

  • Zvoľte si zdravšie varianty

Ak radi skúšate nové veci a nemáte problém s tým, že namiesto vyprážanej ryby si dáte pečenú, majonézu vymeníte za grécky jogurt a presladené linecké koláčiky pripravíte z polovičného množstva cukru a celozrnnej múky, urobte tak.

  • Do jedálnička prepašujte zeleninu

Do tradičného štedrovečerného menu sa vám zrejme väčšie množstvo zeleniny prepašovať nepodarí, avšak po ďalšie dni majte toto pravidlo neustále na pamäti. K obedom i večeriam servírujte zeleninu na rôzne spôsoby. Snažte sa, aby bola lákavá aj na pohľad. I uvarená brokolica môže vyzerať atraktívne! Navyše obsahuje minimum kalórií, do tela doplní živiny a výborne zasýti.

  • Usilujte sa o pravidelný režim jedenia

Jedávate 5-krát denne? Držte sa tohto pravidla aj počas vianočných sviatkov. Keď dostanete chuť na vianočné pečivo, ochutnajte z neho, napríklad na desiatu. Nie je to síce zdravá desiata, ale aspoň sa vyhnete tomu, že sladkosti či slané pochutiny budete jesť desaťkrát počas dňa, kedykoľvek sa vám zachce.

  • Alkohol zapíjajte vodou

Kto by počas Vianoc odolal voňavému punču alebo varenému vínu? Snáď nikto. Kľudne si ich na návšteve či pri pozeraní televízie doprajte, ale ku každému poháru vína vypite minimálne jeden veľký pohár čistej vody.

  • Na každý deň si naplánujte pohyb

Nikde nie je napísané, že so všetkými rodinnými príslušníkmi sa musíte stretávať u nich či u vás doma. Aspoň s tými, ktorí to ocenia, sa dohodnite na príjemnej prechádzke alebo ľahkej turistike.
Mirka