10 prekvapivých výhod obyčajných jabĺk. O tomto ste  možno nevedeli!

10 prekvapivých výhod obyčajných jabĺk. O tomto ste možno nevedeli!

Jablká patria snáď k najbežnejšiemu ovociu, na ktorom si radi pochutnávajú aj tí, ktorí ovociu a zelenine príliš neholdujú. Takisto je známe, že konzumácia jabĺk zlepšuje trávenie, dodáva energiu a tiež posilňuje imunitu. Aké sú však benefity jabĺk, o ktorých nevie každý?

1. Chránia pred vznikom zubného kazu


Jablká môžeme zaradiť medzi prírodné prostriedky na bielenie zubov. Avšak to nie je všetko, pretože konzumácia jabĺk stimuluje tvorbu slín, čím sa znižuje množstvo baktérií v ústnej dutine. Samozrejme, tým sa eliminuje aj riziko vzniku zubného kazu.

2. Sú pomocníkmi pri chudnutí

Podľa jednej zo štúdií, ľudia s nadváhou, ktorí jedli denne tri jablká alebo hrušky, zaznamenali významnejší úbytok na hmotnosti v porovnaní s tými, ktorí tak nerobili. To znamená, že jablká patria aj do diétneho jedálneho lístka.

3. Znižujú riziko vzniku cukrovky

Ak si denne doprajete minimálne jedno jablko, znížite tým riziko vzniku cukrovky druhého typu takmer o 30 percent. Aspoň to tvrdí jedna zo štúdií. Hlavným dôvodom je vysoký obsah rozpustnej vlákniny, ktorá priaznivo vplýva na hladinu krvného cukru.

4. Pomáhajú s hnačkou u detí

Podľa ďalšej zo štúdií, ktorá si posvietila na účinky tohto ovocia, jablká v kombinácii s harmančekom skracujú trvanie hnačky u detí.

5. Eliminujú vznik žlčníkových kameňov

Jednou z vhodných foriem prevencie vzniku žlčníkových kameňov je dostatok vlákniny v jedálničku (podľa odporúčaní by mal dospelý človek denne prijať 25 – 30 g vlákniny). S týmto vám môže pomôcť aj zaradenie jabĺčok do každodenného jedálneho lístka.

6. Prinášajú úľavu pri hemoroidoch

Za vznik hemoroidov sú vo väčšine prípadov zodpovedné dva faktory – sedavý spôsob života a nesprávne stravovacie návyky, do ktorých spadá aj nedostatočný príjem vlákniny. Vláknina napomáha správnemu fungovaniu čriev, a teda aj pravidelnému vyprázdňovaniu, čo eliminuje aj ťažkosti s hemoroidmi.

7. Prirodzene očisťujú pečeň

Ak nie ste zástancami drahých a, bohužiaľ, často neúčinných detoxikačných kúr, stavte na pravidelnú konzumáciu ovocia, teda aj jabĺk. Obsahujú látky, ktoré prirodzene napomáhajú očisteniu organizmu.

8. Sú prevenciou vzniku šedého zákalu

Je dokázané, že dostatočná konzumácia ovocia, ktoré je bohaté na antioxidanty, znižuje riziko vzniku šedého zákalu až o 15 percent.

9. Môžu zmierniť vypadávanie vlasov

Jablká sú zdrojom prokyanidínu, ktorý má okrem iného zásluhu aj na podpore rastu vlasov.

10.  Sú bojovníkmi proti rakovine


Pravidelná konzumácia jabĺk sa spája s prevenciou viacerých druhov rakoviny. Jedná sa, napríklad o rakovinu pečene, prsníka, pažeráka a žalúdka.

W