TOP výživné druhy zeleniny, ktoré sa naozaj oplatí jesť

Všetky druhy zeleniny sú zdravé. V jedálničku je dôležitá pestrosť. To, samozrejme, platí aj pri zelenine. Ktoré druhy zeleniny sú svojou výživovou hodnotou naozaj pôsobivé?

  • Špenát

Tmavá listová zelenina patrí medzi najzdravšie druhy zeleniny vôbec. Pestrým nutričným zložením sa môže pochváliť aj špenát. Špenát je bohatý na chlorofyl, betakarotén, vitamín K a viaceré antioxidanty, ako napríklad luteín. Za zmienku stojí aj vláknina, železo, vitamín C, horčík, kyselina listová  a ďalšie.

Pravidelná konzumácia špenátu sa aj vďaka obsahu karotenoidov spája s prevenciou rakoviny. Antioxidanty pomáhajú predchádzať ischemickej chorobe srdca. Kyselina dusičná stimuluje krvný obeh, znižuje tlak krvi a podporuje zdravie ciev. Céčko i vitamín A sú pokladom pre imunitný systém. Betakarotén prospieva zraku, vitamín K zasa kostiam a kombinácia céčka a betakaroténu chráni pleť pred poškodením.

  • Brokolica

Ďalším z top druhov zeleniny je brokolica. Disponuje bohatstvom v podobe vitamínov K, C, betakaroténu, kyseliny listovej, vitamínu B6, mangánu, medi, fosforu, magnézia i kalcia. Čo sa týka brokolice, je superpotravinou bojujúcou proti rakovine. Zodpovedné sú za to antioxidanty a izotiokyanátové zlúčeniny.

Nevyhnutnosťou pre zdravé kosti, nechty a zuby sú vitamín K, vápnik, horčík a draslík. Pravidelná konzumácia brokolice prispeje k tomu, aby ste ich v tele mali dostatok. Okrem toho je brokolica prospešná pre zdravie srdca, podporuje zdravie čriev, napomáha tráveniu, je pokladom pre zdravie očí a pokožku. Ak chudnete, nemala by chýbať vo vašom jedálničku – má skvelé nutričné zloženie, výborne zasýti a obsahuje minimum kalórií. Jedna šálka varenej brokolice doplní do tela iba 50 kcal, čiže sa jej môžete najesť dosýta.

  • Zelený hrášok

Zelený hrášok je nabitý pestrou škálou antioxidantov. Oplatí sa ho konzumovať čerstvý, ale aj varený. Jedna šálka vareného hrášku má 134 kcal, takmer 9 g bielkovín, 8,8 g vlákniny, veľké množstvo vitamínu K, mangánu, vitamínu C, vitamínov skupiny B, betakaroténu, fosforu, horčíka a ďalších.

Keďže hrášok obsahuje veľa vlákniny a aj bielkovín, je skvelou potravinou pri chudnutí, pretože výborne zasýti. Bielkoviny plnia v ľudskom tele veľa dôležitých funkcií a sú dôležité aj pre svaly. Okrem toho hrášok pomáha kontrolovať hladinu krvného cukru, podporovať trávenie a chráni pred rakovinou.

  • Cvikla

Výhodou červenej repy, okrem iného, je jej dostupnosť. Pokiaľ ju pestujete doma a dobre uskladníte, môžete z jej benefitov čerpať po celý rok. Aj cvikla je nabitá vysokým množstvom antioxidantov chrániacich bunky pred oxidačným stresom. Za zmienku stoja betalaíny so silnými antioxidačnými a protizápalovými vlastnosťami. Okrem toho je výbornou potravinou pre zdravie srdca – napomáha znižovať krvný tlak a hladinu cholesterolu. Patrí medzi potraviny schopné podporovať prirodzenú detoxikáciu organizmu. Dusičnany v červenej repe prospievajú mozgu. Vláknina je pokladom pre trávenie.
Mirka







 
Autor fotografie:https://pixabay.com/sk/photos/jar-zelenina-%c4%8derstv%c3%bd-trhu-st%c3%a1nok-1371148/