Nepodceňujte stravovanie v práci. Možno tieto chyby robíte aj vy!

Nepodceňujte stravovanie v práci. Možno tieto chyby robíte aj vy!

Väčšina z nás trávi v práci minimálne osem hodín, čo je pomerne dlhý čas. Aj preto je pre naše zdravie i vnútornú pohodu dôležité, aby sme sa správne stravovali a dodržiavali pitný režim. Ktorých chýb sa v tomto smere dopúšťame najčastejšie?

Ignorujeme obedňajšiu prestávku

Tridsať minút je primeraná doba na to, aby sme si v pokoji a pohode dopriali chutné jedlo, ktoré nám dodá energiu i živiny do ďalších pracovných hodín. No mnohí z nás túto dôležitú „úlohu“ podceňujú – buď obedňajšiu prestávku ignorujú úplne a niečo narýchlo zhltnú za pracovným stolom, alebo dobu na obed výrazne skrátia. Výsledok? V konečnom dôsledku nižšia produktivita (nedostatok energie, únava po skonzumovaní ťažkého jedla...), v dlhodobejšom horizonte nadváha a zdravotné ťažkosti.

Podceňujeme výber jedla na obed

Mnohí z nás prestávku na obed využívajú, no stravujú sa v závodných jedálňach či reštauráciách, kde si často vyberajú ťažké, mastné či príliš sladké pokrmy, ktoré neprospievajú zdraviu a ani figúre. Ak aj v menu nie je na výber práve najzdravšie jedlo, vždy sa to dá vykompenzovať napríklad miskou čerstvého zeleninového šalátu či vynechaním sladkého dezertu. Ďalšou alternatívou je doniesť si obed z domu, v práci si ho zohriať a vychutnať napríklad niekde vonku na terase.

Jedlo pre nás nie je pôžitkom

Obedňajšia prestávka by mala slúžiť na to, aby sme si jedlo v pokoji vychutnali. To znamená, že každé jedno sústo treba dôkladne prežuť a naplno vnímať chuť a vôňu jedla. Dôležité je takisto vypnúť mobil a nenechať sa rozptyľovať pracovnými záležitosťami, pretože tie počkajú. Dobrou voľbou je obklopenie sa príjemnými ľuďmi a vychutnávanie si obeda spolu s nimi.

Zabúdame na pitný režim

K zdravému stravovaniu neodmysliteľne patrí aj pitný režim. Je dokázané, že tí, ktorí trpia len miernou dehydratáciou, podávajú v práci nižší výkon. Netreba totiž zabúdať na to, že už mierny deficit tekutín sa môže prejavovať bolesťami hlavy, poruchami koncentrácie či únavou. Preto je dôležité piť priebežne a v primeraných dávkach. Najlepším spôsobom, ako zistiť, či telo netrpí dehydratáciou, je sledovanie farby moču. Pokiaľ je moč tmavý a zapácha, je to signál, že telo trpí nedostatkom tekutín a treba ich čo najskôr doplniť.

Stresové situácie riešime nezdravým jedlom

Čo urobíte, keď vás vytočí šéf či kolega? Možno siahnete po čokoláde či sladkom koláčiku. Čo sa stane? Na chvíľku pocítite úľavu, no po krátkom čase sa chuť na sladké objaví znovu  a vyriešite ju ďalšou sladkosťou. Tak sa dostanete do začarovaného kruhu, z ktorého sa vychádza veľmi ťažko. Oveľa lepšou voľbou, ako riešiť stresové situácie v práci, je napríklad hlboké dýchanie či šálka voňavého čaju na upokojenie – spoľahlivo fungujú, nepridávajú kilá navyše a v dlhodobejšom horizonte nie sú rizikom pre zdravie, ako napríklad spomínané sladkosti.

Mirka