Galgán – korenie s magickou chuťou a pozitívnymi účinkami

Galgán – korenie s magickou chuťou a pozitívnymi účinkami

Radi objavujete nové chute? Milujete chvíle, keď môžete nerušene experimentovať v kuchyni s jednotlivými ingredienciami a nakoniec jedlo doladiť do dokonalosti prostredníctvom správneho korenia či byliniek? V tom prípade sa zoznámte s koreninou galgán.

Galgán (galangal, galahga) je neodmysliteľnou súčasťou thajskej, čínskej, indonézskej a malajzskej kuchyne. Vzhľadom pripomína zázvor, aj preto sa mu hovorí siamský alebo thajský zázvor. Pokiaľ nedáte dopustiť na  juhoázijskú kuchyňu, nesmie u vás doma chýbať.

Zamilujete si ho však aj pri príprave iných jedál v pohodlí domova ako korenie v pikantných i sladkých jedlách. Hodí sa na dochutenie polievok, hydiny, jahňaciny, rýb a morských plodov. Čo sa týka chuti, v niekom môže evokovať gáfor, čiže má zemitú a zároveň citrusovú chuť. Okrem toho je pikantný, ale nevyvoláva trvalý pocit pálenia. Galgán kúpite aj u nás v obchodoch so zdravou výživou.

Pozitívne účinky galangalu v kocke

Galangal, podobne ako zázvor a kurkuma, sa používa v ajurvédskej i tradičnej čínskej medicíne. To znamená, že jeho účinky sú overené tisíckami rokov používania. Avšak zaujímavý je aj pre vedcov. Preto boli viaceré jeho benefity potvrdené vedecky.

Nepopierateľným faktom je to, že koreň galangalu je skvelým zdrojom antioxidantov. Jedná sa hlavne o polyfenoly spájajúce sa s množstvo zdravotných výhod. Môže chrániť pred vznikom chronických ochorení, vrátane rakoviny. Podľa štúdií in vitro galangín, ktorý je účinnou zložkou galangalu, zabíja rakovinové bunky a zabraňuje ich šíreniu. Zatiaľ sa účinky galangalu skúmali v spojitosti, napríklad s rakovinou žalúdka, pankreasu a hrubého čreva, ďalej s leukémiou a melanómom.

Spája sa aj so zlepšením plodnosti u mužov (zvýšením počtu a funkčnosti spermií), zmiernením bolesti a ochranou pred infekciami. Opomenúť nemožno ani antibakteriálne a protiplesňové účinky. V neposlednom rade podporuje zdravie mozgu, zmierňuje bolesť žalúdka i ťažkosti s trávením.

Tip na použitie galangalu: Indické špenátové smoothie

Toto smoothie môže poslúžiť ako plnohodnotná náhrada jedla. Dostane vás svojou exotickou chuťou. Nehovoriac o jeho výživových vlastnostiach.

Suroviny:
    • 2 PL tekvicových semiačok
    • 1 PL sezamových semiačok
    • 1 PL konopných semiačok
    • 3 PL hustého kokosového mlieka
    • 3 veľké sušené datle
    • ½ ČL mletej škorice
    • štipka soli
    • kúsok uhorky
    • 1 tenký plátok čerstvého galangalu (poprípade ¼ čajovej lyžičky sušeného)
    • 2 hrste špenátu
    • 2 šálky vody

Postup:
Všetky suroviny dajte do výkonného mixéra a dokonale zmixujte.

Mirka