Ako zdravo a chutne nahradiť bielu ryžu či zemiaky? 9 tipov, ktoré si zamilujete

Ako zdravo a chutne nahradiť bielu ryžu či zemiaky? 9 tipov, ktoré si zamilujete

Jednou zo zásad zdravého stravovania je, že jedálny lístok má byť pestrý. Týmto pravidlom by sme sa mali riadiť aj pri príprave príloh v rámci hlavného jedla. Čo je chutnou a zdravou náhradou bielej ryže a zemiakov?

  • Pšeno

Pšeno je vlastne lúpané proso. Táto „pseudoobilnina“ je prirodzene bezlepková a disponuje vysokou nutričnou hodnotou. Pšeno je stvorené pre ľudí s anémiou, nakoľko obsahuje slušné dávky železa. Zastúpenie kremíka a zinku ocenia najmä dámy, ktoré chcú mať krásne a zdravé vlasy i nechty. Okrem toho pšeno obsahuje látky, ktoré pôsobia antidepresívne a je nabité vlákninou.

  • Pohánka

Aj pohánka je prirodzene bezlepková, čiže je stvorená aj do jedálnička celiatikov či ľudí s intoleranciou lepku. Jednou z jej hlavných predností je obsah rutínu, ktorý spevňuje cievy. To znamená, že pohánku by si mali pravidelne dopriať ľudia s kŕčovými žilami či hemoroidmi.

  • Jačmenné krúpy

Chutnou a zdravou prílohou k mäsu či zelenine sú aj jačmenné krúpy. Disponujú príjemnou chuťou a skvelou výživovou hodnotou. Nehovoriac o tom, že sú pokladom pre trávenie a predstavujú výborný prostriedok na detoxikáciu. Pravidelnou konzumáciou krúp tiež možno zlepšiť kvalitu pokožky.

  • Quinoa

Quinoa je známa najmä tým, že je zdrojom komplexných proteínov, to znamená, že obsahuje všetky esenciálne aminokyseliny. Za zmienku určite stojí aj slušný obsah vlákniny, železa, draslíka, vitamínov skupiny B či esenciálnych mastných kyselín.

  • Amarant

Aj amarant je bez lepku. Takisto sa hodí do diétneho jedálnička, pretože je nabitý živinami a zasýti na dlhší čas. Nízky glykemický index ho predurčuje aj do jedálnička diabetikov. Okrem toho prospieva srdcu, tráveniu i mozgu.

  • Bulgur a kuskus

Bulgur možno jednoducho charakterizovať ako predvarenú a nalámanú celozrnnú pšenicu. Najčastejšie sa na jeho prípravu využíva tvrdá pšenica. Keďže bulgur obsahuje aj šupku a klíček tvrdej pšenice, je plný živín. Za zmienku stojí vláknina, fosfor, železo a horčík. Čo sa týka kuskusu, jedná sa o sparenú krupicu z pšenice, jačmeňa alebo prosa, ktorá bola vytvarovaná do typického tvaru guľôčok. Jeho výživová hodnota sa odvíja od obilniny, z ktorej je vyrobený.

  • Polenta

Kedysi dávno ju nazývali jedlom chudobných, no dnes má čestné miesto medzi zdravými prílohami. Polenta obsahuje okrem väčšieho množstva sacharidov, aj malé množstvo bielkovín a minimum tuku. Za zmienku rozhodne stojí obsah železa, betakaroténu i vápnika. Samozrejme, dôležité je vybrať si polentu pripravenú z celých zrniek kukurice, ktoré je oveľa výživnejšia ako polenta vyrobená len z časti kukuričného zrnka.

  • Naturálna ryža

Ak milujete ryžu, stavte na naturálnu, teda pololúpanú. Je oveľa chutnejšia a, samozrejme, výživnejšia. Nachádza sa v nej vláknina, vitamíny skupiny B, horčík či železo. Naturálna ryža je ideálnou pomocníčkou aj pri chudnutí, pretože výborne zasýti a prospieva tráviacemu traktu.

  • Celozrnné a strukovinové cestoviny

Celozrnné cestoviny sú pripravené z celých zrniek obilnín, ako je napríklad špalda. Vďaka tomu majú jedinečnú chuť a aj skvelé výživové vlastnosti, ktoré závisia od druhu použitej obilniny. Klasické biele cestoviny môžete takisto nahradiť za strukovinové. Výborné sú cícerové či šošovicové.

Mirka