5 zaujímavostí o kyslej kapuste, o ktorých ste možno nevedeli

Boli obdobia, keď nesmela chýbať v žiadnej slovenskej domácnosti. Aj dnes sa veľa hovorí o pozitívnych účinkoch fermentovanej kapusty na zdravie – je výborná na posilnenie obranyschopnosti a pre dobré trávenie, pretože eliminuje plynatosť, nadúvanie, zápchu. Jej účinky ocenia aj ľudia s chorobami tráviaceho traktu, ako je napríklad Crohnova choroba. My sme si pre vás pripravili zopár zaujímavostí, ktoré možno o kvasenej kapuste neviete. O ktoré sa jedná?

1. Je pomocníčkou pri chudnutí

Kyslá kapusta by nemala chýbať v jedálničku tých, ktorí chudnú a to z viacerých dôvodov. Prvým z nich je nízky kalorický obsah a druhým vysoký podiel vlákniny, ktorá výborne zasýti. Vďaka tomu zjeme menej.

Kyslá kapusta má obrovský potenciál pomôcť pri redukcii hmotnosti aj kvôli vysokému zastúpeniu probiotík. Existujú štúdie, podľa ktorých môžu mať niektoré probiotiká schopnosť znižovať množstvo tuku prijímaného z potravín. Ďalšie prišli k záverom, že účastníci štúdií, ktorí prijímali probiotiká, schudli viac, ako tí, ktorí dostávali placebo.
Pri chudnutí je na nezaplatenie aj dobré trávenie, pretože zápchy či nadúvanie môžu proces chudnutia poriadne znepríjemniť.

2. Prispieva k zdraviu mozgu a znižuje stres

Už dlhšie vieme, že zdravá črevná mikroflóra je kľúčová pre silnú imunitu, ale aj pre zdravý mozog. Prispieva k dobrej nálade a pozitívnejšiemu vnímaniu sveta. Črevá a mozog sú totiž úzko prepojené.
Ku konzumácii kyslej kapusty by nás mohol motivovať aj fakt, že probiotiká sú jedným z kľúčov k zlepšeniu pamäti a zmierňujú  úzkosti a depresie. Výskumy poukazujú aj na potenciál predchádzať vzniku Alzheimerovej choroby.

3. Podporujte zdravie srdca

Dostatočné množstvo vlákniny a probiotík v strave napomáha zníženiu vysokej hladiny cholesterolu v krvi. Práve tá je jedným z rizikových faktorov pre vznik srdcovocievnych ochorení.
Okrem vlákniny a probiotík je pre zdravie srdca prospešný vitamín K2, ktorý podľa štúdií zabraňuje kôrnateniu tepien a následnému vzniku kardiovaskulárnych ochorení.
Zdravie srdca pozitívne ovplyvňuje aj zastúpená kyselina listová chrániaca pred vznikom infarktu i mŕtvice.

4. Je pokladom pre kosti

Okrem vápnika je pre zdravie kostí dôležitý už spomínaný vitamín K, slušne zastúpený aj v kyslej kapuste.

5. Prospieva zraku

Okrem vitamínov C či K, obsahuje kyslá kapusta aj betakarotén. Ten má protizápalové vlastnosti a je rozhodujúci pre udržanie zdravého zraku. Nevyhnutný je tiež pre rast a vývoj.

Mirka




 
Autor fotografie:https://pixabay.com/photos/sauerkraut-fermented-cabbage-1675109/